ACCES GRATUIT
Parlamentul European
Un nou cadru legislativ pentru protejarea lucratorilor temporari
Parlamentul European a adoptat miercuri, in a doua lectura, o propunere de directiva care stabileste cadrul normativ pentru protejarea lucratorilor temporari: egalitatea de tratament fata de lucratorii temporari in raport cu alti lucratori, dreptul de a fi informati cu privirea la posturi vacante, accesul la facilitati colective (cantina, gradinite, transport) si posibilitati de formare profesionala.
Articolul continuă mai jos
Raportul elaborat de Harlem Désir (PSE, Franta), votat de plenul Parlamentului European, adopta prevederile Pozitiei comune a Consiliului in vederea adoptarii directivei privind munca prin agent de munca temporara (denumiti „lucratori temporari”). Consiliul a inclus, de fapt, in Pozitia sa comuna majoritatea amendamentelor propuse de Parlamentul European in prima lectura.
"Numarul lucratorilor temporari intermediati de agentii specializate din UE se ridica la aproximativ 3 milioane, iar cifra de afaceri pe care acestia o produc este de peste 75 miliarde euro", a amintit raportorul PE Harlem Desir, adaugand ca "directiva demonstreaza ca se poate adopta legislatie sociala daca exista vointa politica pentru o Europa sociala".
Contributii aduse in prima lectura
Modificarile aduse propunerii Comisiei au fost determinate de trei mari obiective ale principiului egalitatii de tratament fata de lucratori:
-egalitatea de tratament fata de lucratorii temporari in raport cu alti lucratori, in ceea ce priveste statutul si securitatea. Derogari de la acest principiu vor fi posibile doar daca exista un acord intre partenerii sociali.
-respectarea normelor sociale stabilite in intreprinderile utilizatoare prin egalitatea de tratament cu privire la remuneratii si conditii intre lucratorii temporari si lucratorii din intreprinderile utilizatoare;
-recunoasterea sectorului agentilor de munca temporara ca activitate economica legitima si profesionala, cu eliminarea restrictiilor si a interdictiilor inutile.
Parlamentul a adoptat astfel amendamente care au incercat sa stabileasca clar ca toti angajatii agentilor de munca temporara au dreptul la un nivel minim de protectie incepand cu prima zi de munca si ca aceasta protectie include dreptul de a beneficia de legislatia muncii, egalitate salariala cu ceilalti angajati si de protectie sociala.
Intrarea in vigoare
Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul European s-a exprimat pentru intrarea in vigoare a directivei cat mai curand posibil. Propunerea de directiva, care a fost blocata mai bine de 6 ani in Consiliul UE trebui implementata de catre statele membre UE dupa trei ani de la intrarea sa in vigoare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)