Legislaţia românească a cunoscut şi în 2015 numeroase modificări, astfel încât pe parcursul anului au intrat în vigoare acte normative care stipulează amenzi pentru cei care nu respectă prevederile legale.
Mai întâi, vom trece în vedere amenzile aplicabile persoanelor fizice, urmând ca în partea a doua a articolului să prezentăm şi amenzile pe care le riscă persoanele juridice care nu respectă normele în vigoare.
Din luna mai, foştii angajaţi care pleacă cu tot cu clienţii firmei sunt amendaţi cu până la 10.000 de lei
Persoanele fizice care utilizează practici de concurenţă neloială, precum denigrarea competitorilor şi deturnarea clientelei, sunt sancţionate cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei, potrivit Legii nr. 117/2015, act normativ care a modificat OG nr. 12/2014 referitoare la practicile de concurenţă neloială.
Practic, documentul publicat în luna mai a mărit considerabil amenzile pentru persoanele fizice care încalcă aceste prevederi. Dacă anterior intrării în vigoare a noului document, practicile de concurenţă neloială erau sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de le, acum, persoanele fizice pot primi, pentru aceleaşi contravenţii, amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Prin urmare, dacă un fost salariat pleacă din firmă cu tot cu clienţii acesteia, atunci riscă o amendă de până la 10.000 lei.
Mai multe informaţii despre această modificare importantă citiţi aici.
Părinţii care nu anunţă autorităţile când copiii lor desfăşoară activităţi artistice riscă amenzi drastice
Părinţii ai căror copii urmează să câştige bani din reclame, filme, piese de teatru, concerte sau alte activităţi asemănătoare trebuie să anunţe acest lucru la serviciul public de asistenţă socială.
Măsurile referitoare la prestarea de către copii a activităţilor remunerate sunt incluse în HG nr. 75/2015, ale cărei prevederi au intrat în vigoare la jumătatea lunii mai.
Concret, potrivit actului normativ, părinţii sunt obligaţi, înainte de începerea activităţii copiilor, să informeze serviciul public de asistenţă socială că aceştia vor câştiga bani din filme, reclame sau piese de teatru (printre altele), dacă nu vor să fie amendaţi.
Mai precis, acest lucru se face prin depunerea unei note de informare, însoţită de mai multe documente. De asemenea, în cel mult zece zile lucrătoare de la începerea activităţii copilului, părinţii trebuie să transmită serviciului public de asistenţă sociala o copie certificată "conform cu originalul" a contractului încheiat cu organizatorul.
Cei care nu informează serviciul public de asistenţă socială înainte de începerea activităţii copilului sau care nu transmit copia certificată a contractului riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.
Aflaţi din acest articol publicat de AvocatNet.ro ce documente trebuie să depună părinţii în acest sens, dar şi alte detalii despre acest subiect.
Amenzi importante pentru persoanele fizice care nu depun deşeurile de ambalaje ale produselor cumpărate în spațiile special destinate acestora
Prevederile Legii nr. 249/2015 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje vizează „toate ambalajele introduse pe piață, indiferent de materialul din care au fost realizate și de modul lor de utilizare în activitățile economice, comerciale, în gospodăriile populației sau în orice alte activități, precum și toate deșeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare” și trebuie respectate inclusiv de persoanele fizice.
Actul normativ menţionat, care a abrogat dispoziţiile HG nr. 621/2005, stabilește măsurile destinate refolosirii sau a reciclării ambalajelor, normează cerințele necesare introducerii pe piață a ambalajelor, introduce cerințe de standardizare care trebuie respectate și obligațiile care trebuie îndeplinite de către operatorii economici care produc ambalaje, le gestionează și le comercializează.
Astfel, persoanele fizice pot fi amendate în prezent cu o sumă cuprinsă între 400 și 800 de lei dacă nu depun deșeurile de ambalaje ale produselor cumpărate în spațiile special destinate acestora din cadrul spațiilor comerciale.
Detalii suplimentare despre crearea cadrului legal unitar privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor provenit din ambalaje găsiţi aici.
Mii de românii, amendaţi pentru că au pariat pe site-uri neautorizate
La începutul lunii octombrie, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) anunţa că peste 50.000 de români au intrat în atenţia instituţiei înfiinţate în 2013, ca urmare a faptului că au pariat online în perioada 10-30 septembrie, pe site-uri neautorizate în ţara noastră.
Dacă iniţial reprezentanţii Oficiului avertizau că toţi cei care au rulat bani pe site-urile nelicenţiate în perioada amintită vor fi amendaţi, indiferent de miza jucată, ulterior, aceştia au revenit şi au transmis că doar persoanele care au rulat sume mai mari de 5.000 de euro în cele trei săptămâni vor primi amenzile prevăzute de OUG nr. 77/2009.
Potrivit unui comunicat de presă remis recent de ONJN, numărul celor care au încălcat dispoziţiile legale şi au pariat pe site-uri neautorizate sau care nu deţin drept de operare a ajuns la 70.000, dar maximum 5% dintre aceştia vor primi amenzile, restul pariorilor riscând cel mult un avertisment.
AvocatNet.ro a scris AICI şi AICI despre acest scandal în care, conform informaţiilor furnizate în presa sportivă, ar fi implicaţi inclusiv fotbalişti şi antrenori din campionatul intern.
De la sfârşitul lunii august, nicio casă nu mai poate fi construită fără angajarea unui diriginte de şantier
De la finalul lui august, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, toate persoanele care vor să-şi construiască locuinţe sunt nevoite să angajeze un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor.
Prevederile se aplică inclusiv celor care construiesc case la ţară sau care fac lucrări de intervenţie la locuinţele existente, indiferent dacă clădirea va avea doar parter sau parter cu un etaj.
Potrivit actului normativ , persoanele care nu angajează un diriginte de şantier pentru a verifica execuţia lucrărilor pot fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Mai multe detalii, aici.
De mai bine de o lună, desfăşurarea de activităţi publice în clădirile cu risc seismic poate fi amendată cu până la 70.000 de lei
Organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, care implică aglomerări de persoane, au fost interzise pe 22 noiembrie, dată la care a intrat în vigoare Legea nr. 282/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
Mai exact, actul normativ face referire la spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, realizate pentru desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane. Aici sunt încadrate spaţiile pentru comerţ, sălile de spectacol, sălile de expoziţii, sălile de lectură, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea.
Proprietarii sau administratorii construcţiilor/spaţiilor din aceste construcţii -- indiferent că sunt persoane fizice sau juridice -- şi asociaţiile de proprietari care nu vor respecta noua interdicţie vor risca să primească amenzi cuprinse între 50.000 şi 70.000 de lei. Pe deasupra, autorităţile locale competente nu le vor emite autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile în cauză.
Mai multe informaţii sunt disponibile aici.
Şoferii care transportă contra-cost autostopişti pot fi amendaţi drastic
Transportul în regim de taxi şi transportul în regim de închiriere se realizează numai de către transportatorii autorizaţi care deţin autorizaţii taxi valabile -- în cazul transportului în regim de taxi -- sau copii conforme cu normele valabile -- în cazul transportului în regim de închiriere --, eliberate în condiţiile legii, pentru fiecare autovehicul folosit.
Prevederile sunt incluse în Legea nr. 129/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, publicată pe 5 iunie în Monitorul Oficial.
În plus, potrivit aceluiaşi document, este interzis transportul public contra-cost de persoane, cu un autoturism, fără a deţine, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conformă valabilă. De asemenea, este interzis şi transportul public contra-cost de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deţine autorizaţie taxi ori altă autorizaţie valabilă.
Persoanele fizice care efectuează, în mod repetat, transport public contra-cost de persoane sau de mărfuri, fără să respecte regulile de mai sus, pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 si 5.000 de lei.
Subiectul a fost abordat de AvocatNet.ro în acest articol.
Amenzile de circulaţie au crescut în două rânduri pe parcursul lui 2015
Amenzile pentru contravenţiile rutiere au crescut, într-o primă fază, începând cu 1 ianuarie, moment din care şoferii care au încălcat prevederile Codului rutier au avut de plătit sume cuprinse între 195 şi 1950 de lei. Codul rutier stabileşte că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel că o creştere a acestuia duce automat la o creştere a amenzilor pentru contravenţiile rutiere.
Astfel, în primele şase luni ale anului, ca urmare a majorării salariului minim de la 900 la 975 de lei, un punct-amendă a reprezentat 97,5 lei.
Ulterior, de la 1 iulie, atunci când s-a produs cea de-a doua creştere a salariului minim, de la 975 la 1050 de lei, un punct-amendă reprezintă 105 lei.
Cum noul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat recent că salariul minim nu va fi majorat la începutul lui 2016, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi al mediului privat, rezultă că, în continuare, cuantumul amenzilor rutiere este cuprins între 210 şi 2.100 de lei, în cazul persoanelor fizice.
Conform Codului rutier, sancţiunile sunt stabilite pe clase, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancţiuni sunt aplicabile persoanelor fizice.
Aflaţi din acest articol ce sancţiuni se acordă pentru contravenţiile cel mai des întâlnite, iar aici puteţi citi o analiză referitoare la 17 fapte pentru care şoferii pot primi foarte uşor amenzi de circulaţie.
Din februarie, amenzile pentru şoferii care efectuează transporturi rutiere sunt mai mici
Amenzile contravenţionale aplicabile şoferilor care efectuează transporturi rutiere au fost micşorate în luna februarie, prin intermediul OG nr. 8/2015 pentru modificarea şi completarea OG nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora.
Concret, din 9 februarie, cele mai mari amenzi contravenţionale aplicabile şoferilor care se ocupă de transporturi rutiere sunt cuprinse între 4000 şi 6000 de lei, în timp ce următorul prag îl reprezintă amenzile cuprinse între 600 şi 1000 de lei. Cele mai mici amenzi pe care le pot primi şoferii care se ocupă de transporturi rutiere sunt cuprinse între 250 şi 500 de lei.
În acest articol găsiţi toate faptele pentru care se aplică amenzile enumerate mai sus.
În pagina următoare puteţi afla ce amenzi au fost introduse în 2015 pentru persoanele juridice (firme).
Din luna martie, comercianţii care păcălesc consumatorii primesc amenzi de 10.000 de lei
Amenzile aplicate firmelor care utilizează practici comerciale agresive sau înşelătoare, pentru a-şi prezenta produsele, s-au dublat în luna martie, atunci când a intrat în vigoare Legea nr. 33/2015 pentru modificarea Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, act normativ care a modificat regulile în domeniu.
Mai exact, nivelul maxim al acestor amenzi a crescut de la 50.000 la 100.000 de lei.
Conform ANPC, firmele care aplică practici înşelătoare nu oferă informaţii clare despre produsele oferite, determinând consumatorul să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o. Practicile agresive sunt cele care limitează libertatea consumatorului de a alege şi constau în hărţuirea clientului.
Detalii mai multe sunt aici.
Amenzi de până la 25.000 de lei pentru necolectarea selectivă a deşeurilor
Persoanele juridice care nu respectă Legea nr. 249/2015 privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje pot fi sancţionate cu amenzi care ajung şi la 25.000 de lei.
Astfel, cea mai mare amendă, ce pornește de la 15.000 de lei, dar poate ajunge până la 25.000 de lei, o vor primi operatorii comerciali care vor introduce pe piață ambalaje ce nu îndeplinesc cerințele esențiale cerute de lege. Mai exact, pentru a fi conformi cu legislația în vigoare, aceștia vor fi „obligați să introducă pe piață numai ambalaje la care suma nivelurilor concentrațiilor de plumb, cadmiu, mercur și crom hexavalent prezente în ambalaj sau în componentele acestuia nu depășește 100 de părți/milion raportat la greutate”.
Nerespectarea prevederii care impune colectarea selectivă de la populație prin sisteme de colectare selectivă, pe tipuri de materiale, de către operatorii de salubritate publică, precum și cele înființate de operatori economici care au o autorizație de mediu pentru desfășurarea acestei activități va fi sancționată tot cu o amendă între 15.000 și 25.000 de lei. De asemenea, aceeași sancțiune se aplică și în cazul amestecării ambalajelor colectate selectiv.
Cele mai importante informaţii despre acest subiect găsiţi aici.
Comercianţii care nu emit bon fiscal riscă nu doar amenzi semnificative, ci şi suspendarea activităţii sau închiderea magazinului
Comercianţii care nu respectă obligaţiile privind emiterea bonului fiscal şi utilizarea caselor de marcat riscă, de la 1 martie, pe lângă amenzile ce pot ajunge la 15.000 de lei, să le fie suspendată activitatea şi, mai mult decât atât, chiar să le fie sigilat magazinul.
Prevederile sunt cuprinse Ordinul MFP nr. 218/2015 şi stabilesc că inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală pot dispune suspendarea activităţii comercianţilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni şi implicit sigilarea magazinelor (la care se adaugă şi amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei), în cazul in care aceştia:
- nu sunt dotaţi cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate;
- nu utilizează aparatele de marcat electronice fiscale;
- nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv nu emit bonuri cu o valoare care corespunde realităţii;
- nu întocmesc documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat.
Mai multe informaţii pe această temă puteţi citi aici, iar din acest articol puteţi afla cine nu este obligat să utilizeze case de marcat şi implicit nu trebuie să emita bon fiscal.
Firmele care nu-şi vor schimba casele de marcat vor risca amenzi de 9.000 de lei
Începând din 2017, casele de marcat dotate cu role jurnal pe suport hârtie vor fi înlocuite, treptat, cu aparate de marcat echipate cu jurnal electronic, a stabilit OUG nr.57/2015, document publicat recent în Monitorul Oficial şi care amână practic, cu şase luni, momentul de la care operatorii economici vor fi obligaţi să utilizeze casele de marcat cu jurnal electronic.
Astfel, marii contribuabili vor utiliza noile aparate începând cu data de 1 aprilie 2017, în timp ce de la 1 iulie 2017 aceeaşi obligaţie va reveni şi contribuabililor mijlocii. În ceea ce-i priveşte pe contribuabilii mici, aceştia vor fi obligaţi să folosească aparate de marcat cu jurnal electronic începând cu data de 1 noiembrie 2017.
Firmele care nu vor respecta termenele stabilite de autorităţi pentru schimbarea caselor de marcat cu rolă jurnal cu cele cu jurnal electronic vor risca să primească o amendă de 9.000 de lei. Mai mult, acestora li se va suspenda activitatea până când se vor conforma obligaţiei şi vor plăti amenda.
Găsiţi aici şi ce alte amenzi contravenţionale referitoare la folosirea caselor de marcat sunt stabilite de actul normativ citat.
Amenzi de până la 70.000 de lei pentru firmele care nu respectă interdicţia de a desfăşura activităţi în clădiri cu risc seismic
Interdicţia desfăşurării de activităţi ce implică aglomerări de persoane în clădirile cu risc seismic este inclusă în Legea nr. 282/2015, care a modificat recent OG nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente. Aceasta este valabilă până la momentul terminării eventualelor lucrări necesare pentru a reduce riscul seismic.
În principiu, reglementarea indică spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, folosite pentru desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane, adică sălile de spectacol, de expoziţii, de lectură, spaţiile pentru comerţ, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea.
Proprietarii sau administratorii construcţiilor/spaţiilor din aceste construcţii -- indiferent că sunt persoane fizice sau juridice -- şi asociaţiile de proprietari care nu vor respecta noua interdicţie riscă să primească amenzi cuprinse între 50.000 şi 70.000 de lei.
Mai multe informaţii despre acest act normativ, care a blocat practic activitatea a mii de firme, puteţi citi în acest articol publicat de AvocatNet.ro. Totodată, aici puteţi vedea cum arată documentele trimise de Poliţia Locală Bucureşti prin careFirmele bucureştene care-şi desfăşoară activitatea în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, ce prezintă pericol public pentru populaţie, sunt somate să înceteze activitatea în termen de 24 de ore.
Persoanele juridice care transportă contra-cost autostopişti, sancţionate
Persoanele juridice care efectuează, în mod repetat, transport public contra-cost de persoane sau de mărfuri, fără să respecte regulile prevăzute de Legea nr. 129/2015, pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei.
Potrivit actului normativ apărut în luna iunie, transportul în regim de taxi şi transportul în regim de închiriere se realizează numai de către transportatorii autorizaţi care deţin autorizaţii taxi valabile -- în cazul transportului în regim de taxi -- sau copii conforme cu normele valabile -- în cazul transportului în regim de închiriere --, eliberate în conditiile legii, pentru fiecare autovehicul folosit.
Detalii suplimentare, aici.
Firmele care vând echipamente electrice şi electronice şi nu informează clienţii despre colectarea deşeurilor riscă amenzi importante
Firmele care produc şi vând echipamente electrice şi electronice trebuie să furnizeze clienţilor anumite informaţii referitoare la costurile de colectare şi locurile în care se pot preda deşeurile provenite de la astfel de echipamente.
Măsurile sunt prevăzute în cuprinsul OUG nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice şi stipulează că, în cazul în care nu sunt furnizate informaţiile pentru clienţi şi echipamentele nu au simbolul specific aplicat, amenzile aplicabile sunt cuprinse între 40.000 si 50.000 de lei.
Mai multe informaţii sunt aici.
Comentarii articol (3)