Zile libere pentru îngrijirea noului-născut
Așa cum mamele au dreptul la un concediu de maternitate după nașterea celui mic, așa și tații au dreptul să ceară cinci zile libere în care să petreacă alături de noul membru al familiei.
Concediul paternal se acordă oricând în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, în baza unei cereri formulate la angajator și a certificatului de naștere al celui mic.
În plus, zilele de concediu sunt plătite tot așa cum sunt plătite cele din concediul de odihnă. Tot ce trebuie să știți despre concediul paternal se regăsește în acest articol.
Concediul de creștere a copilului: o lună e obligatorie
Tații pot cere intrarea în concediul de creștere a copilului (CCC) până la doi sau până la trei ani, după caz, iar în timpul acestuia au dreptul și la o indemnizație. Condiția principală pentru acordarea acestora e ca tatăl să fi realizat venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.
Dacă ambele persoane ar avea dreptul la CCC, îndeplinind condițiile de mai sus, regula este că cel puțin o lună din perioada totală a CCC este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. De pildă, dacă mama intră în concediu, tatăl trebuie să stea și el în concediu, în locul mamei, cel puțin o lună. Altfel, mama trebuie să se întoarcă cu o lună mai devreme la birou.
Indemnizația acordată în CCC este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Deocamdată, indemnizația nu poate fi mai mică de 1.232,5 lei, dar nu există un plafon al acesteia.
Pentru a obține acești bani, tatăl trebuie să facă o cerere la primăria de care aparține cu domiciliul/ reședința, însoțită de mai multe documente. Despre toate acestea puteți afla informații suplimentare din acest material.
Și tații care adoptă au dreptul la un concediu de un an
În cazul adopției, cel care adoptă sau oricare dintre părinții din familia adoptatoare poate cere intrarea în concediul de acomodare de maxim un an. Tatăl care cere intrarea într-un astfel de concediu trebuie să îndeplinească o condiție referitoare la veniturile sale: el trebuie să realizeze venituri impozabile, adică din salarii/ asimilate salariilor, din activități independente sau agricole.
Ca și în cazul concediului pentru creșterea copilului, tatăl are dreptul la o indemnizație lunară. Aici, legea prevede că suma de bani ce poate fi primită este una fixă, adică 1.700 de lei.
În acest caz însă, spre deosebire de concediul pentru creștere, tatăl poate obține și alte venituri, fără limitări de vreun fel. Important de reținut este însă că dreptul la concediul de acomodare nu se poate cumula cu concediul de creștere, precum nu se pot cumula nici cele două tipuri de indemnizații. Mai multe detalii puteți citi aici.
Deduceri salariale de la stat pentru tații cu persoane în întreținere
Tații cu venituri sub 3.000 de lei și care au în întreținere copii, soția sau alte rude cu venituri sub 300 de lei pot beneficia de deduceri personale acordate de la stat. În funcție de unde se situează venitul său și de câți membri de familie ia în întreținere, un tată poate să câștige mai mulți sau mai puțini bani în plus la salariu.
În cazul copiilor, dacă ambii părinți au venituri sub această limită de 3.000 de lei, atunci amândoi pot cere acordarea deducerii personale. În plus, nu are importanță ce tip de contract de muncă are cel care cere deducerea sau unde e angajat, iar ea nu e acordată de angajator - ceea ce înseamnă că el nu poate să se opună acordării acestui beneficiu.
Pentru a obține această deducere, tatăl trebuie să facă o cerere și să depună documente justificative - detalii suplimentare pe acest subiect se regăsesc aici.
Liber anual pentru controlul medical de rutină al copilului
Dacă vor să-și ducă copiii la un control medical de rutină, tații pot cere angajatorului una sau două zile libere, în funcție de câți copii au. Pentru asta, tații trebuie să facă o cerere cu ceva timp înainte de data când au programat consultația și să-i aducă apoi angajatorului dovada că au fost realmente la acel consult.
Deși angajatorul e obligat să-i ofere salariatului acest liber, nu se poate spune același lucru și despre plata salariului pentru ziua respectivă. În plus, așa cum prevede legislația, nu pot beneficia amândoi părinții de acest liber, în decursul aceluiași an. Ce trebuie să facă angajatul care vrea să obțină acest liber puteți afla din acest articol.
Probleme legale ale taților în relația cu copilul
Tații divorțați și separați de copiii lor se confruntă adesea cu o mare problemă: nu sunt lăsați să-și mai vadă copiii, nu au posibilitatea să meargă cu ei în vacanțe etc. Aici problema se pune din perspectiva autorității părintești și a modului în care s-a stabilit că tatăl își va păstra legăturile personale cu copilul rămas la mamă.
Soluția este aproape întotdeauna recurgerea la instanța de tutelă, cea care va stabili dacă e vorba sau nu de un abuz din partea mamei care-i refuză drepturile recunoscute de lege.
Cert este că, în urma unui divorț, tații trebuie să fie egali cu mamele, așa cum a subliniat și Consiliul Europei. Iar asta presupune o legislație adecvată, dar și instanțe de judecată care să nu mai acorde preferință întotdeauna doar mamelor.
Cât despre posibilitatea de a călători a celui mic doar cu un părinte, lucrurile sunt deosebit de clare: e nevoie de un acord semnat de la celălalt părinte. În lipsa lui, copilul nu poate fi lăsat să treacă granița. Dacă mama refuză să dea acest acord, tatălui nu-i revine decât să recurgă la instanța de tutelă.
Cât despre tații copiilor născuți în afara căsătoriei, ei trebuie să știe că pot să ceară recunoașterea drepturilor părintești și fără acordul mamei. Tot ce trebuie să facă este să recunoască copilul și să ceară instanței să-i consfințească și lui parte din autoritatea părintească.
În fine, singura problema pentru care unii tați nu-și pot găsi rezolvare în legile statului este opoziția la avort. Actualmente, mama nu are nevoie de acordul tatălui pentru a face legal o procedură de avort, iar opoziția tatălui nu valorează, din punct de vedere juridic, absolut nimic. Dar despre toate aceste probleme și despre rezolvările lor puteți afla mai multe de aici.