În momentul de față, Codul muncii impune încheierea de acte adiționale la contractele individuale de muncă, atunci când apar schimbări ale salariului brut, înainte ca acestea să producă efecte. Cu alte cuvinte, în contextul ajustărilor salariale pentru a acoperi transferul CAS și CASS, firmele au fost obligate să încheie acte adiționale cu salariații cel târziu în decembrie 2017.
Potrivit hotărârii de Guvern ce reglementa Revisal până pe 18 decembrie 2017, raportarea majorării salariului brut către Inspecția Muncii trebuia făcută, de asemenea, înainte ca schimbarea să se aplice efectiv. Deci, tot în decembrie 2017. Totuși, regulile privind Revisal au fost înlocuite pe 19 decembrie 2017 prin Hotărârea Guvernului nr. 905/2017, document ce prevede prelungirea termenului de raportare în Revisal a majorării salariilor brute. Astfel, raportările angajatorilor, în contextul ajustărilor privind CAS și CASS, pot fi făcute din 19 decembrie 2017 și până pe 31 martie 2018.
Însă chiar și așa, ajutorul Guvernului este parțial, din moment ce s-a prelungit numai termenul de raportare în Revisal, nu și cel de încheiere a actelor adiționale. Practic, actele adiționale tot până în decembrie 2017 au fost încheiate cu salariații, cel puțin teoretic.
De ce trebuie angajatorii să majoreze brutul tuturor salariaților, indiferent că sunt plătiți sau nu cu minimul brut? Pentru a evita, în contextul trecerii CAS și CASS în totalitate în sarcina salariaților, scăderea salariilor nete.
În septembrie 2017, în evidențele Inspecției Muncii figurau 5,5 milioane de salariați activi. Practic, pentru a evita scăderile salariilor nete, angajatorii ar trebui să majoreze salariile brute pentru toți acești angajați.
Salariul brut este suma totală acordată angajatului, incluzând impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate statului. Salariul net este suma pe care o primește efectiv „în mână” angajatul, după scăderea taxelor salariale (acestea sunt reținute și plătite de angajator).
În altă ordine de idei, trebuie menționat că portalul Revisal funcționează cu dificultate de mai bine de o săptămână, dar și că inspectorii muncii spun că din aprilie vor controla firmele pentru a vedea dacă au majorat salariile brute.
Important! Începând cu data de 1 aprilie 2018, modificările salariale se vor raporta în Revisal în 20 de zile lucrătoare de la apariția acestora. Practic, se va reveni la vechiul termen de raportare, dar acesta va fi valabil exclusiv pentru modificările salariale.
Comentarii articol (13)