În orice perioadă din an în care există creșteri în vânzarea de produse sau prestarea de servicii, autoritățile își sporesc acțiunile de control la companii. Intensificarea inspecțiilor are la bază ideea că creșterile de acest gen pot determina apariția unor situații nu tocmai legale.
Ca să exemplificăm, putem lua cazul muncii sezoniere. De activitățile ocazionale desfășurate în funcție de anotimp poate fi nevoie în timpul verii mult mai mult decât în timpul iernii, de exemplu. Asta înseamnă că restaurantele și terasele au nevoie de angajați suplimentari, iar că în construcții și în agricultură este nevoie de o considerabilă forță de muncă.
Pentru a reduce cât de cât povara fiscală implicată de angajarea salariaților, anumite firme preferă să apeleze la munca la negru pentru activitățile derulate doar două-trei luni pe an. Sau pentru activitățile pentru care e nevoie de oameni în plus doar pe durata a 12-14 weekenduri pe an.
Un alt caz ce poate fi scos în evidență este cel al vânzărilor de alimente în perioadele sărbătorilor religioase majore, cum ar fi Paștele. Pentru a face față cererii consumatorilor, comercianții pot trece cu vederea obligațiile legale pe care le au privind transportul cărnii, obținerea documentației de proveniență, igienizarea spațiilor de vânzare sau chiar valabilitatea produselor.
Însă în cursul unui an sunt mult mai multe perioade ce pot determina intensificarea controalelor pentru anumite categorii de firme. Astfel, bazându-se pe informațiile furnizate de autorități în ultimii ani, redacția noastră a făcut un calendar de estimări pentru verificările ce pot viza firmele în anul 2018. Acesta vizează controalele desfășurate de obicei de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Inspecția Muncii (IM), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).
Perioada | Cine vine în control | Cine e controlat / Ce se controlează | ||
Primăvara (martie - mai 2018) |
Paște |
Inspectorii ANSVSA (de obicei vin cu mai multe zile înainte, dar și în timpul sărbătorii) |
Târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare, unitățile de producere, prelucrare, depozitare, transportarea și comercializarea peștelui, cărnii de miel, ouălor. Unitățile de alimentație publică (restaurante, fast-fooduri, cantine etc.). Fabricarea produselor de morărit (prelucrarea cerealelor) și panificație (brutării), a produselor de patiserie, depozitele de legume, fructe, semințe și conserve, unitățile de fabricare a băuturilor alcoolice și răcoritoare. Hipermarketurile, supermarketurile, magazinele alimentare. Verificări în trafic, pentru a vedea dacă produsele alimentare sau animalele sunt transportate în condiții corespunzătoare. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente. Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|||
Inspectorii IGSU |
Supermarketurile, hipermarketurile. Unitățile de turism și agrement. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
Vacanța elevilor (31 martie - 10 aprilie) |
Inspectorii IGSU (de obicei vin înainte de începerea vacanței) |
Taberele școlare și alte obiective în care elevii se mai pot duce în grupuri mari. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
||
Ziua Muncii * (1 mai) |
Inspectorii ANAF |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IM |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a muncii sezoniere în stațiunile turistice de pe litoral. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANSVSA |
Restaurantele, fast-foodurile, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice și magazinele alimentare din zonele de interes turistic. Unitățile de alimentație publică sezoniere, cum ar fi restaurantele, terasele și fast-foodurile din parcuri, ștranduri sau locuri de recreere. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement. Supermarketurile, hipermarketurile. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
* Observație: Ziua Muncii pică marțea, așa că există șanse să apară o minivacanță de patru zile, mai ales în sistemul bugetar - motiv suplimentar pentru întețirea controalelor. | ||||
În tot sezonul | Inspectorii ISCTR | |||
Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane, în trafic și la sedii. Autogările, școlile de șoferi. De obicei se verifică documentele de transport. |
||||
Inspectorii ANSVSA |
Industria alimentară (produsele de morărit, băuturile răcoritoare și alcoolice, pâinea și produsele de patiserie, depozitarea alimentelor, semințelor, legumelor, fructelor și conservelor, companiile ce se ocupă de carne, lapte și lactate, ouă). Unitățile de alimentație publică (restaurantele, pizzeriile, fast-foodurile, cantinele, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice). Piețele agroalimentare, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurile Transporturile de fructe și legume. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IM |
Unitățile medicale, cluburile sportive, domeniul construcțiilor și alte domenii ce implică munca sezonieră. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente, haine și încălțăminte, domeniul produselor accizabile (alcool, tutun, combustibili, carburanți). De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|||
Vara (iunie - august 2018) |
Ziua Copilului * (1 iunie) |
Inspectorii ANAF |
* Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral sau din alte zone ale țării. Centrele comerciale, odată cu creșterea vânzărilor pentru Ziua Copilului. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|
Inspectorii IM |
* Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral sau din alte zone ale țării. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Supermarketurile, hipermarketurile, locurile în care se organizează evenimente publice pentru copii. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
* Observație: Ziua Copilului pică vinerea, așa că va fi vorba de o minivacanță de patru zile. | ||||
Rusalii * (27-28 mai) |
Inspectorii ANAF |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral sau din alte zone ale țării. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IM |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral sau din alte zone ale țării. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
* Observație: A doua zi de Rusalii este luni, așa că vorbim de o minivacanță de trei zile. | ||||
Vacanța elevilor (din 16 iunie) |
Inspectorii IGSU (de obicei vin înainte de începerea vacanței) |
Taberele școlare și alte obiective în care elevii se mai pot duce în grupuri mari. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
||
Adormirea Maicii Domnului * (15 august) |
Inspectorii ANAF |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IM |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
* Observație: Intensificare a controalelor estimată dacă apare posibilitatea unei minivacanțe. 15 august pică miercuri. | ||||
În tot sezonul | Inspectorii ISCTR |
Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane, în trafic și la sedii. Autogările, școlile de șoferi. De obicei se verifică documentele de transport. |
||
Inspectorii ANSVSA |
Industria alimentară (produsele de morărit, băuturile răcoritoare și alcoolice, pâinea și produsele de patiserie, depozitarea alimentelor, semințelor, legumelor, fructelor și conservelor, companiile ce se ocupă de carne, lapte și lactate, ouă), în special în zonele turistice de pe litoral. Unitățile de alimentație publică (restaurantele, pizzeriile, fast-foodurile, cantinele, cofetăriile, patiseriile, tonetele de înghețată, pensiunile turistice), taberele școlare, pescăriile, în special în zonele turistice de pe litoral. Piețele agroalimentare, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurile, în special în zonele turistice de pe litoral. Transporturile de fructe și legume. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IM |
Unitățile medicale, cluburile sportive, domeniul construcțiilor și alte domenii ce implică munca sezonieră (în special în stațiunile turistice și mai ales în caz de temperaturi foarte ridicate). De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente, haine și încălțăminte, domeniul produselor accizabile (alcool, tutun, combustibili, carburanți), hotelurile, restaurantele, barurile, cluburile, terasele. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement (hotelurile, cluburile, barurile, discotecile), în special în zona litoralului. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
Toamna (septembrie - noiembrie 2018) |
Posibilă vacanță a elevilor (perioada octombrie - noiembrie) |
Inspectorii IGSU (de obicei vin înainte de începerea vacanței) |
Taberele școlare și alte obiective în care elevii se mai pot duce în grupuri mari. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|
Sfântul Andrei * (30 noiembrie) |
Inspectorii ANAF |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IM |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANSVSA (de obicei acoperă toată perioada dintre Sfântul Andrei și Anul nou) |
Unitățile de alimentație publică, piețele agroalimentare, supermarketurile, hipermarketurile, unitățile în care sunt depozitate ori vândute produsele de origine animală. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
* Observație: Sfântul Andrei este vineri, astfel că vorbim de o minivacanță de trei zile. | ||||
În tot sezonul |
Inspectorii ISCTR |
Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane, în trafic și la sedii. Autogările, școlile de șoferi. De obicei se verifică documentele de transport. |
||
Inspectorii ANSVSA |
Industria alimentară (produsele de morărit, băuturile răcoritoare și alcoolice, pâinea și produsele de patiserie, depozitarea alimentelor, semințelor, legumelor, fructelor și conservelor, companiile ce se ocupă de carne, lapte și lactate, ouă). Unitățile de alimentație publică (restaurantele, pizzeriile, fast-foodurile, cantinele, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice). Piețele agroalimentare, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurile Transporturile de fructe și legume. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IM |
Unitățile medicale, cluburile sportive, domeniul construcțiilor și alte domenii ce implică munca sezonieră. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente, haine și încălțăminte, domeniul produselor accizabile (alcool, tutun, combustibili, carburanți). De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|||
Iarna |
Ziua Națională * (1 decembrie) |
Inspectorii ANAF |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|
Inspectorii IM |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANSVSA |
Unitățile de alimentație publică, piețele agroalimentare, supermarketurile, hipermarketurile, unitățile în care sunt depozitate ori vândute produsele de origine animală. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
* Observație: Ziua Națională pică sâmbătă, dar tot este vorba de o minivacanță de trei zile, pentru că vineri este Sfântul Andrei. | ||||
Vacanța de iarnă a elevilor (perioada decembrie - ianuarie) |
Inspectorii IGSU (de obicei vin înainte de începerea vacanței) |
Taberele școlare și alte obiective în care elevii se mai pot duce în grupuri mari. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
||
Crăciun * (25-26 decembrie) |
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente. Centrele comerciale, odată cu creșterea vânzărilor pentru sărbătorile de iarnă. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IGSU |
Supermarketurile, hipermarketurile. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
Inspectorii ANSVSA |
Unitățile de alimentație publică, piețele agroalimentare, târgurile de animale, supermarketurile, hipermarketurile, unitățile în care sunt depozitate ori vândute produsele de origine animală (în special când e vorba de carnea de porc). Verificări în trafic, pentru a vedea dacă produsele alimentare sau animalele sunt transportate în condiții corespunzătoare. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
* Observație: Crăciunul pică marți și miercuri, astfel că există șanse să apară o minivacanță de cinci zile, mai ales în sectorul bugetar. | ||||
Anul nou * (1-2 ianuarie) |
Inspectorii ANAF |
Localurile ce organizează petreceri de Anul nou (restaurante, cluburi). De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii ANSVSA |
Unitățile de alimentație publică, piețele agroalimentare, supermarketurile, hipermarketurile, unitățile în care sunt depozitate ori vândute produsele de origine animală. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
* Observație: Revelionul pică marți și miercuri, astfel că există șanse să apară o minivacanță de cinci zile, mai ales în sectorul bugetar. | ||||
Sfântul Valentin (14 februarie) |
Inspectorii ANAF |
Centrele comerciale, restaurantele, florăriile, saloanele de înfrumusețare, odată cu creșterea vânzărilor în perioada Sfântului Valentin. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Ziua Unirii Principatelor * și Dragobete (24 ianuarie) |
Inspectorii ANAF |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. Centrele comerciale, restaurantele, florăriile, saloanele de înfrumusețare, odată cu creșterea vânzărilor în perioada sărbătorii de Dragobete. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IM |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Supermarketurile, hipermarketurile. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
* Observație: Intensificare a controalelor estimată dacă apare posibilitatea unei minivacanțe de patru zile, cel puțin în sistemul bugetar, din moment ce 24 ianuarie este joi. | ||||
În tot sezonul | Inspectorii ISCTR |
Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane, în trafic și la sedii. Autogările, școlile de șoferi. De obicei se verifică documentele de transport. |
||
Inspectorii ANSVSA |
Industria alimentară (produsele de morărit, băuturile răcoritoare și alcoolice, pâinea și produsele de patiserie, depozitarea alimentelor, semințelor, legumelor, fructelor și conservelor, companiile ce se ocupă de carne, lapte și lactate, ouă).
Unitățile de alimentație publică (restaurantele, pizzeriile, fast-foodurile, cantinele, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice). Piețele agroalimentare, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurileTransporturile de fructe și legume. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IM |
Unitățile medicale, cluburile sportive, domeniile ce implică munca în aer liber (în caz de temperaturi foarte scăzute). De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente, haine și încălțăminte, domeniul produselor accizabile (alcool, tutun, combustibili, carburanți), hotelurile, restaurantele, barurile, cluburile, terasele. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement (hotelurile, cluburile, barurile, discotecile), în special în zonele montane. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
Notă: Seria de articole a redacției avocatnet.ro privind controalele autorităților la firme în anul 2018 poate fi găsită aici.