Inițiativa legislativă înregistrată recent la senat cu privire la introducerea unei reglementări care să abordeze în detaliu activitatea dezvoltatorilor imobiliari, a relației acestora cu consumatorii și a obligațiilor față de cei din urmă poate fi văzută aici. Ca să se aplice, aceasta trebuie să treacă de Parlament și de șeful statului.
În continuare găsești principalele prevederi care vor viza consumatorii care vor cumpăra locuințe, fie ele case sau apartamente.
1. Obligarea dezvoltatorului imobiliar de a-și înregistra proiectul la Agenția Națională de Locuințe (ANL), inclusiv dacă vrea să facă publicitate cu privire la proiectul său. Dacă un dezvoltator imobiliar dorește să desfășoare orice activitate legată de un proiect imobiliar (de la publicitate la vânzare), el va trebui să își înregistreze proiectul la ANL. Beneficiile, pentru cumpărători, ale unei astfel de înregistrări vor fi multiple: siguranță crescută a imobilelor (printre altele, din cauză că nu se poate înregistra niciun proiect fără autorizație de construire) sau limitarea practicilor abuzive, de exemplu.
2. Posibilitatea de a face reclamații la ANL, cu privire la un dezvoltator imobiliar. Pe lângă obligația dezvoltatorului imobiliar de a se înregistra la ANL cu proiectul, pentru a obține înregistrarea proiectului, acesta va trebui să respecte condițiile impuse de legea dezvoltatorilor imobiliari sau să nu desfășoare practici înșelătoare. Într-o astfel de situație, posibilii cumpărători de locuințe vor putea face o reclamație la ANL, în scopul retragerii înregistrării dezvoltatorului.
3. Posibilitatea pentru persoanele care doresc să cumpere locuințe de la dezvoltator să acceseze o pagină web pe site-ul ANL. O astfel de pagină web va conține toate detaliile legate de proiectul imobiliar.
4. Va exista dreptul pentru cumpărătorii de locuințe să le obțină cu toate cheltuielile plătite. Proiectul de lege prevede expres faptul că dezvoltatorul imobiliar va avea obligația, până la predarea posesiei locuinței, să plătească toate cheltuielile care există cu aceasta (precum cele legate de teren sau de utilități).
5. De asemenea, cumpărătorii vor obține locuințele cu toate asigurările necesare încheiate. În plus, toate primele de asigurare și taxele aferente asigurărilor vor trebui să fie plătite până la predare.
6. Cerințe foarte detaliate privind informarea cumpărătorilor. Practic, nu se poate spune că obligația de a da informații corecte și clare este, neapărat, nouă. Ea există, deja, în legislația consumatorului. Totuși, proiectul de lege stabilește foarte clar cum vor trebui informați cumpărătorii și ce informații vor trebui să fie incluse în prospectele de publicitate sau în (ante)contractele încheiate cu cumpărătorii. Astfel, se vor limita foarte mult discuțiile, în cazul unui posibil litigiu, cu privire la întinderea obligațiilor față de consumator (cumpărător).
7. Protecție pentru cumpărătorii care vor să viziteze șantierul. Dezvoltatorul va trebui să ia măsuri prin care să se asigure că vizitarea șantierului este cât se poate de sigură. Mai mult, aceste măsuri vor trebui luate și în funcție de nevoile cumpărătorului. De exemplu, dacă acesta are anumite dizabilități, măsurile vor trebui să fie orientate special pentru protecția unui astfel de cumpărător.
8. Nu se va mai putea face nicio plată în avans, mai mare de 10% din costul imobilului, fără încheierea unui antecontract. De asemenea, pe lângă această cerință, antecontractul de vânzare va trebui autentificat.
9. Cumpărătorii vulnerabili vor fi protejați mai bine. Dezvoltatorii imobiliari vor trebui să ia măsuri prin care să se asigure că acei cumpărători care sunt vulnerabili (precum cei cu deficiențe de auz sau de vedere sau cei care nu vorbesc limba română, de exemplu) înțeleg, cu adevărat, tranzacția și efectele acesteia. Conform proiectului de lege, modalitatea prin care astfel de limitări ar fi aplanate va fi consilierea.
10. Atunci când i se va face o ofertă concretă, cumpărătorul va beneficia de suficient de timp pentru a o analiza. E vorba de cel puțin șapte zile în care acesta să poată să se gândească cu privire la oferta primită.
11. Cumpărătorul va fi protejat de modificări ale locuinței, ulterioare semnării antecontractului sau contractului de vânzare și pe care nu le vrea. Astfel, el va avea dreptul să accepte modificările sau să denunțe contractul, obținând restituirea completă a avansului (fără deduceri sau rețineri de taxe).
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică, momentan. Pentru aceasta, el trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)