Astfel, o primă modificare ce a fost adusă Legii 210/1999 de OUG 117/2022, apărută luni în Monitorul oficial nr. 845, este prelungirea duratei concediului paternal. Mai exact, durata standard a concediului paternal a crescut de la cinci zile lucrătoare, cât era înainte, la zece zile lucrătoare.
Tot de o perioadă liberă de zece zile lucrătoare beneficiază și tații care satisfac serviciul militar, sub forma unei permisii (înainte, permisia era de șapte zile).
Cât despre cei care fac un curs de puericultură (metode de creștere și dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viață), prelungirea duratei concediului paternal nu se mai face cu zece zile lucrătoare, ci doar cu cinci zile, dar prelungirea se acordă acum la fiecare copil nou-născut, nu doar o singură dată, cum era anterior.
OUG 117/2022 a modificat prevederi existente privind concediul paternal, în sensul acordării lui doar taților care desfășoară activitate în baza unui raport de muncă sau de serviciu. Înainte, legea se referea la tatăl „asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat”, care poate să nu fie neapărat un salariat - poate fi și un PFA, de exemplu.
De asemenea, sunt asimilați salariaților și beneficiază de acest concediu și cei cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale, directorii cu contract de mandat, cei cu contract de management, precum și cei care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică.
Mai departe, noile prevederi stabilesc că angajatorii sunt obligați să acorde acest concediu taților și că nu pot concedia salariații ce se află în concediul paternal. Interdicția nu se poate aplica în cazul reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului.
Prin OUG 117/2022 se face, de fapt, transpunerea Directivei europene 1.158/2019, ce conține măsuri privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.
Ministerul Muncii are la dispoziție 30 de zile de la intrarea ordonanței în vigoare, respectiv până pe 28 septembrie, pentru a modifica în mod corespunzător și normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii concediului paternal.
Noile prevederi NU se aplică cererilor de acordare a concediului paternal depuse înainte de 29 august 2022.
Comentarii articol (7)