Definiția salariului minim brut diferențiat din domeniul construcțiilor, ce este inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, va fi modificată ușor în data de 21 iulie 2019, schimbare introdusă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2019.
Concret, în momentul de față, legislația prevede că salariul de bază minim brut pentru domeniul construcțiilor trebuie stabilit la 3.000 de lei, însă fără a include sporurile și alte adaosuri. Duminica viitoare, această definiție va fi modificată astfel încât suma să fie stabilită la 3.000 de lei fără a include atât sporurile și alte adaosuri, cât și indemnizațiile.
Așadar, schimbarea este că, pe lista sumelor ce nu trebuie incluse în salariul de bază, vor apărea și indemnizațiile. Dar această modificare obligă angajatorii la majorarea salariilor minime, în cazul în care indemnizațiile sunt acum incluse în acel cuantum de 3.000 de lei? Teoretic, nu. Nu este necesară nicio modificare salarială.
„În varianta inițială a OUG 114/2018, se făcea distincție numai între salariul de bază și între sporuri sau alte adaosuri, ceea ce, într-adevăr, la o primă vedere, ar fi putut conduce la ideea că, în cuantumul de 3.000 de lei, stabilit ca salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru salariații din domeniul construcțiilor, ar fi putut fi cuprinse și eventualele indemnizații.
În realitate, situația se clarifică în urma corelării acestui text cu articolul 160 din Codul muncii, care stabilește expres faptul că «salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri». Modificările aduse de OUG 43/2019 nu fac decât să alinieze dispozițiile care reglementează salariul de bază minim din domeniul construcțiilor cu cele ale Codului muncii, care separă expres noțiunea de salariu de bază de cea a indemnizațiilor, a sporurilor și a celorlalte adaosuri”, a lămurit, la solicitarea noastră, Maria Olteanu, avocat la Țuca Zbârcea & Asociații.
Specialista a detaliat că salariul de bază este o parte fixă a salariului, în timp ce indemnizațiile sunt o parte suplimentară. Asta înseamnă că angajatorii oricum nu puteau include până acum indemnizațiile în salariul de bază, chiar dacă definiția salariului minim din construcții este incompletă.
„În timp ce salariul de bază este acea parte fixă a salariului, care reprezintă contraprestația efectivă a muncii salariatului, indemnizațiile sunt drepturi bănești suplimentare salariului de bază și sunt oferite în scopul compensării anumitor condiții ale desfășurării activității de către salariat (de exemplu, indemnizația de conducere, de delegare sau de detașare, indemnizația de concediu etc.). Prin urmare, apreciem că angajatorii nu aveau posibilitatea de a include indemnizațiile în cuantumul salariului de bază nici conform textului inițial al ordonanței, însă clarificarea adusă de noua ordonanță nu poate fi decât binevenită”, a mai spus Maria Olteanu.
Evident, dacă există angajatori care au inclus, din greșeală sau din neștiință, indemnizațiile în acea sumă minimă brută de 3.000 de lei, atunci aceștia trebuie să modifice contractele salariaților în cauză cât mai repede.
„În concluzie, în măsura în care angajatorii au inclus astfel de indemnizații în cuprinsul salariului de bază, aceștia vor trebui să încheie acte adiționale cu salariații respectivi, astfel încât să fie evidențiate distinct sumele aferente salariului de bază, respectiv de minimum 3.000 de lei în cazul de față, și cele ale indemnizațiilor cuvenite. În caz contrar, angajatorii riscă și sancționarea de către inspectorii de muncă cu amendă de la 300 la 2.000 de lei pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară”, a conchis avocata.
Printre altele, OUG nr. 43/2019 stabilește cu câteva luni bune în avans cuantumul salariului minim brut diferențiat din domeniul construcțiilor pentru anul 2020. Acesta va fi tot de 3.000 de lei.
Totodată, din 21 iulie 2019, angajatorii care nu vor respecta salariul minim diferențiat vor risca nu doar amendarea, ci și pierderea facilităților fiscale din domeniul construcțiilor (dacă beneficiază de ele).