Concret, 85,2% dintre respondenți au spus că vor avea probleme, în timp ce doar 14,8% sunt de părere că majorarea salariilor minime nu le va crea probleme.
IMM-urile susțin că majorarea salariilor va duce mai ales la scumpirea prețului produselor și serviciilor (50% dintre respondenți), dar și la concedieri (35,7% dintre respondenți), o scădere a profitului (28,6% dintre respondenți) sau o scădere a competitivității (21,4% dintre respondenți).
Totodată, 44,4% dintre IMM-urile care au răspuns la sondaj au subliniat că majorarea salariilor minime va implica, pentru ele, și creșteri ale altor salarii.
În condițiile în care respondenții spun că au, actualmente, până la cinci salariați încadrați cu salariul minim (51,9%), între șase și zece salariați (25,9%) sau peste zece salariați (22,2%), 77,8% dintre IMM-uri sunt împotriva majorării salariilor minime.
La sondajul Consiliului Național al IMM-urilor a fost și o întrebare despre creșterea pe care o pot suporta, totuși, firmele. Astfel, 50% dintre respondenți au spus că ar putea susține o creștere a salariului minim de doar 50 de lei, în timp ce 21,4% au spus că ar putea susține o creștere de 100 de lei, iar doar 3,6% au spus că ar putea susține o creștere de 200 de lei. Ceilalți respondenți au făcut referire la alte cuantumuri.
Majoritatea IMM-urilor spun că, pentru a se putea asigura creșterea salariilor minime, Guvernul ar trebui să elimine impozitul pe venit pentru aceste salarii (71,4% dintre respondenți), să reducă birocrația (57,1%), să reducă fiscalitatea (53,6%) sau să stimuleze investițiile (50%), printre altele. În același timp, Consiliul Național al IMM-urilor a propus Guvernului să stabilească un impozit pe venit de 0% doar pentru majorarea salariilor minime propusă recent, nu pentru sumele întregi.
În altă ordine de idei, marți, miercuri și joi, Ministerul Mediului de Afaceri va face propriul sondaj referitor la majorarea salariilor minime, conform unui anunț publicat azi online.
Salariul minim brut pe țară va fi de 2.262 de lei, începând cu ianuarie 2020, iar salariul minim diferențiat pentru studii superioare va fi de 2.620 de lei, conform unui proiect de hotărâre ce este discutat azi în ședința Guvernului Dăncilă.
În prezent, salariul minim brut pe țară este în cuantum de 2.080 de lei, astfel că majorarea va fi de 182 de lei. Salariul minim diferențiat pentru studii superioare are acum o valoare de 2.350 de lei, iar creșterea va fi de 270 de lei.
Așa cum am explicat deja, chiar dacă acest proiect a fost inițiat, el nu poate fi adoptat de actualul Guvern demis, decizia finală urmând să aparțină viitorului Executiv.
Atenție! Proiectul de hotărâre a Guvernului NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de viitorul Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)