Măsura se găsește într-un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Acesta prevede, printre altele, o reformulare a definiției operatorului economic, care va arăta așa:
„Persoana fizică ce desfășoară activități independente, în mod repetat, în scopul obținerii de venit, persoana fizică autorizată și persoana juridică, care în cadrul activității sale profesionale fabrică, importă, transportă, depozitează sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii.”
Practic, putem exclude din start ideea că definiția s-ar referi la persoanele fizice autorizate, pentru că și ele sunt incluse în enumerare, pe lângă persoanele fizice care activează independent. Asta înseamnă că o persoană obișnuită care vinde des produse online, pentru a câștiga bani, va fi considerată comerciant.
„Având în vedere dispozițiile proiectului de OUG, inclusiv extinderea definiției operatorului economic și asupra persoanelor fizice, ar rezulta că aceste persoane, ce urmează a fi calificate ca operatori economici, ar trebui, în mod cumulativ, să desfășoare activitățile independente în mod repetat, iar acestea să fie realizate cu scopul de a obține venituri. Astfel, se poate deduce că ar putea fi incluse și persoanele fizice care dețin cont pe platforme electronice de vânzare”, a confirmat informația, la solicitarea avocatnet.ro, Silvia Axinescu (foto), senior managing associate la Reff & Asociații, societate de avocatură din rețeaua Deloitte Legal.
Ca să ne lămurim mai bine despre această schimbare, am cerut explicații și de la reprezentanții ANPC. Aceștia ne-au spus că definiția va fi extinsă pentru a asigura o mai bună protecție a consumatorilor. Deoarece aceștia nu beneficiază de o protecție adecvată atunci când cumpără de la persoane fizice care vând constant produse online pe platforme precum Okazii, OLX sau LaJumate.
„Referitor la definiția comerciantului, precizăm că prin modificarea definiției se urmărește extinderea scopului acesteia inclusiv la persoanele fizice care comercializează bunuri/servicii în mod constant, în scopul obținerii de venituri, activitatea acestora putând fi confundată, în fapt, cu una comercială. În prezent, consumatorii nu beneficiază de protecția legislației din domeniul protecției consumatorilor atunci când achiziționează bunuri/servicii de la astfel de persoane fizice, deși există un dezechilibru între expertiza și puterea financiară a celor două părți”, ne-a spus Carmen Cucu, responsabilul ANPC cu informațiile de interes public.
Ce va însemna asta pentru cei vizați
Conform specialistei de la Reff & Asociații, aceștia vor fi obligați să ofere anumite informații de bază despre produse, să le eticheteze și să ofere garanții. Pe deasupra, persoanele fizice care vând produse online vor risca să fie amendate atunci când își încalcă obligațiile pe care le au față de consumatori (de exemplu, prin refuzarea retururilor).
Într-o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene s-a discutat exact despre un caz de acest fel, în care o persoană obișnuită vindea online tot felul de produse. Judecătorii au apreciat, cu acea ocazie, că trebuie îndeplinite anumite condiții pentru ca o asemenea persoană să fie considerată comerciant. Printre altele, e vorba de:
- vânzarea se face în mod organizat;
- vânzătorul cumpără constant bunuri noi sau vechi pentru a le revinde;
- scopul activității este obținerea unui profit;
- vânzătorul deține anumite informații și competențe în legătură cu produsele pe care le vinde (pe care cumpărătorul nu le are neapărat);
- produsele vândute sunt toate de același timp sau de aceeași valoare.
În concluzie, reprezentanții ANPC ar trebui să includă în acel proiect de OUG și explicații despre activitatea persoanelor fizice care vând constant bunuri pentru a obține câștiguri. Altfel, există riscul ca definiția comerciantului să fie interpretată diferit de către inspectorii protecției consumatorilor și să apară probleme.
„Imposibilitatea stabilirii, în mod concret, a categoriei de persoane fizice vizate de modificare, având în vedere că sintagma «în mod repetat» nu conferă suficiente clarificări pentru a determina în mod cert dacă persoana este operator economic sau doar desfășoară activitățile cu caracter ocazional”, este, potrivit Silviei Axinescu, o chestiune care va îngreuna interpretarea și aplicarea definiției propuse a comerciantului.
Într-un material mai vechi al redacției noastre, specialiștii explicau că este recomandabil ca persoanele fizice care vor să vândă online produse pentru a-și câștiga existența ar trebui să se autorizeze și să plătească dări la stat. Ca să evite problemele cu autoritățile.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (6)