Conform specialiștilor, persoanele obișnuite ar urma să aibă, practic, aceleași obligații pe care le au comercianții care activează acum ca firme sau ca persoane fizice autorizate. Printre altele, vorbim de oferirea anumitor informații despre produse, etichetare și despre posibilitatea de a primi amenzi pentru încălcarea legislației.
„Având în vedere dispozițiile proiectului de OUG, ar rezulta că extinderea definiției operatorului economic și în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități independente poate genera următoarele implicații:
- aplicarea obligațiilor generale de informare și de etichetare pentru produsele comercializate de către aceste persoane;
- posibilitatea aplicării sancțiunilor prevăzute de OG 21/1992 și în cazul persoanelor fizice;
- posibilitatea extinderii garanției produselor, inclusiv din perspectiva defectelor, și în cazul persoanelor fizice incluse în cadrul definiției operatorului economic”, a detaliat, la solicitarea redacției noastre, Silvia Axinescu, senior managing associate la Reff & Asociații, societate de avocatură din rețeaua Deloitte Legal.
Concret, definiția comerciantului ar urma să sune așa: „Persoana fizică ce desfășoară activități independente, în mod repetat, în scopul obținerii de venit, persoana fizică autorizată și persoana juridică, care în cadrul activității sale profesionale fabrică, importă, transportă, depozitează sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii.”
Dacă definiția va rămâne în forma aceasta propusă de Protecția Consumatorilor, în practică ar putea apărea anumite probleme, este de părere specialista consultată de redacția noastră.
„Imposibilitatea stabilirii, în mod concret, a categoriei de persoane fizice vizate de modificare, având în vedere că sintagma «în mod repetat» nu conferă suficiente clarificări pentru a determina în mod cert dacă persoana este operator economic sau doar desfășoară activitățile cu caracter ocazional”, este prima problemă semnalată de Silvia Axinescu.
Totodată, din moment ce persoanele obișnuite vor trebui să asigure și ele garanții pentru produse, se poate considera că vor avea un regim mult prea strict. Asta din moment ce nu se pot compara cu comercianții firme sau persoane autorizate. În plus, persoanele obișnuite vor putea primi amenzi consistente din partea autorităților, fapt ce le-ar descuraja, iarăși, activitatea.
„Definiția propusă generează o asimilare a persoanelor fizice ce desfășoară activități independente cu persoanele fizice autorizate. Din această perspectivă, se pune în discuție scopul avut în vedere de către legiuitor la momentul propunerii acestei modificări, deoarece, din perspectiva Codului civil și a OUG 44/2008, nu este permisă realizarea de activități cu scopul generării de venituri de către persoane fizice, fără îndeplinirea de către acestea a condițiilor legale de înregistrare ca persoană fizică autorizată”, a mai spus Silvia Axinescu.
Definiția propusă de autorități va viza, în esență, persoanele fizice obișnuite care vând des produse online, pe platforme precum OLX, Okazii sau LaJumate, pentru a câștiga bani. În acest fel, ele vor fi considerate, în sensul legislației protecției consumatorilor, comercianți.
Reprezentanții Protecției Consumatorilor spun că, în acest fel, se va asigura o mai bună protecție a consumatorilor, față de situația din momentul actual. În prezent, definiția face referire exlusiv la firme și persoanele fizice autorizate.
Într-un material mai vechi al redacției noastre, specialiștii explicau că este recomandabil ca persoanele fizice care vor să vândă online produse pentru a-și câștiga existența ar trebui să se autorizeze și să plătească dări la stat.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (4)