Acesta conține mai multe informații utile referitoare la activitatea ONG-urilor. Înainte de toate, sunt prezentate regulile înființării asociațiilor, fundațiilor și federațiilor - entități considerate persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.
De precizat că ONG-urile capătă personalitate juridică prin înscrierea în registrele speciale de la grefa judecătoriei în a cărei circumscripție își au sediul. Două sau mai multe asociații sau fundații se pot constitui într-o federație.
Apoi, ghidul ANAF mai cuprinde date despre înregistrarea fiscală a ONG-urilor. Practic, aceste entități sunt obligate să se înregistreze și să obțină un cod de identificare fiscală. Acest lucru se face prin depunerea declarației 010.
Mai departe, autoritățile fac precizări legate de conducerea contabilității, subliniindu-se că ONG-urile sunt obligate să conducă contabilitatea în partidă dublă și să întocmească situații financiare anuale. Totodată, acestea trebuie să depună anual declarația 101 și, dacă e cazul, să plătească impozit pe profit (pentru veniturile care nu-s exceptate de impozitare).
Dincolo de aceste aspecte, documentul pus la dispoziție de ANAF mai cuprinde informații despre alte declarații fiscale care ar putea fi necesare, deducerile fiscale acordate firmelor care sponsorizează ONG-urile și înregistrarea în Spațiul Privat Virtual.
ONG-urile pot activa în domenii precum sănătate, educație, cercetare, știință, cultură, protecție socială, minorități, drepturile omului, protecția mediului, protecția copilului etc. Printre altele, ele se pot ocupa de intermedierea relației dintre cetățeni și autorități, facilitarea integrării sociale și politice a cetățenilor, furnizarea de bunuri și servicii publice sau reprezentarea intereselor de grup în societate.
Ghidul fiscal pentru ONG-uri poate fi descărcat din fișierul anexat articolului sau direct de aici.
Comentarii articol (0)