1. Evidența orelor de muncă se ține zilnic. În esență, Codul muncii prevede că fiecare entitate care are salariați trebuie să țină evidența orelor de muncă prestate de aceștia. Această evidență trebuie să fie pentru fiecare zi lucrată și să includă atât ora de începere, cât și ora de terminare a programului de lucru. Pontajul poate fi verificat oricând de către inspectorii muncii.
2. Pontaj special pentru anumite categorii de salariați. De aproape doi ani, același act normativ prevede reguli distincte pentru anumite categorii de salariați. Mai precis, pentru salariații mobili și salariații care lucrează de acasă, evidența orelor de lucru trebuie făcută în funcție de specificul jobului, în baza unui acord scris. În afară de lege, mai există unele indicații oficiale de la Inspecția Muncii (pentru șoferii profesioniști, paznici, profesori și zilieri), dar și câteva explicații de la specialiști (pentru telesalariați).
3. Statul de salarii și pontajul orientativ pentru 2020. Statul de salarii este un document financiar-contabil care se întocmește lunar inclusiv în baza pontajului zilnic al salariaților, în conformitate cu legislația contabilă în vigoare. În plus, pentru a veni în ajutorul angajatorilor, am făcut și un pontaj estimativ pentru anul curent (acesta nu ține cont de liberele legale suplimentare ale salariaților de alte religii sau de eventualele zile libere suplimentare acordate punctual de firme).
4. Pontajul nu se poate face nici cu camera video, nici prin amprentare. Pe partea de activitate practică a angajatorilor, autoritățile de la noi au observat și au sancționat în mai multe rânduri anumite sisteme de pontaj automat folosite de companii. Concret, angajatorii nu pot face pontajul folosind camere video sau prin amprentare, pentru că aceste măsuri sunt considerate excesive în raport cu obiectivul urmărit (se adună prea multe date personale de la salariați). Cei care apelează la asemenea soluții de pontare riscă să fie amendați.
5. Evidența muncii trebuie să fie accesibilă pentru salariați. În fine, un ultim aspect importat legat de evidența muncii este că pontajul trebuie să fie accesibil salariaților. Așa a stabilit, printr-o decizie de anul trecut și care este obligatorie pentru instanțele judecătorești din toate statele membre, Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.