Regulile acordării liberelor legale, ce sunt incluse în Codul muncii, au fost modificate luni prin Legea 37/2020 și se aplică chiar din această lună.
Actul conține, în esență, o regulă simplă: în cazul creștinilor ortodocși, romano-catolici și protestanți, zilele libere de Paște și de Rusalii se acordă la datele specifice pentru fiecare religie. Adică fiecare dintre aceste trei categorii de salariați primește liber doar conform religiei proprii, nu pentru toate trei.
În cazurile în care un salariat primește libere legale atât pentru cultul său, cât și pentru alt cult, liberele acordate în mod suplimentar se recuperează ulterior după cum stabilește angajatorul.
Liberele legale pentru Paște sunt trei - Vinerea Mare și prima și a doua zi de Paște, iar acestea pică în 2020 pe 17, respectiv 19 și 20 aprilie pentru ortodocși. Liberele legale pentru Rusalii sunt două - prima și a doua zi, care pică anul acesta pe 7 și 8 iunie pentru ortodocși.
„În ceea ce privește Crăciunul, acesta este sărbătorit la aceeași dată calendaristică, în schimb, Paștele și, implicit, Rusaliile nu se sărbătoresc la o dată fixă. Din acest motiv, legiuitorul român a considerat oportună modificarea Codului muncii în sensul celor de mai sus, astfel încât salariații să poată beneficia de zilele libere potrivit cultului legal creștin de care aparțin, fără ca activitatea angajatorului să fie afectată”, au lămurit specialiștii de la Voicu & Filipescu într-o informare recentă.
Cum se acordă liberele legale pentru celelalte religii
Dincolo de creștini, în țara noastră mai există și salariați care aparțin altor religii. Pentru aceștia, Codul muncii prevede acordarea atât a două libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători majore ale religiei proprii, cât și a celor 15 libere legale de care se bucură salariații creștini. Redacția noastră a explicat acest lucru, cu ajutorul autorităților și specialiștilor, acum ceva timp.
„Prin urmare, din analiza acestor dispoziții legale (cele din Codul muncii - n. red.), rezultă că cele șase zile libere de care beneficiază salariații care aparțin altor culte religioase legale decât cele creștine se acordă în plus față de zilele libere nelucrătoare stabilite de alin. (1) al art. 139 din Codul muncii (adică cele 15 libere legale ale creștinilor - n. red.)”, au mai explicat cei de la Voicu & Filipescu.
Dacă în trecut acest lucru era pus la îndoială în spațiul public, în 2018 s-a făcut o precizare expresă în Codul muncii pentru a clarifica faptul că liberele specifice salariaților de alte religii decât cele creștine se acordă în alte zile decât în cele 15 libere legale ale creștinilor.
„Zilele libere (...) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual”, prevede actul normativ.
Lista liberelor legale actuale cuprinde 15 zile: 1 și 2 ianuarie (Anul Nou), 24 ianuarie (Unirea Principatelor Române), Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paște, 1 mai (Ziua Muncii), 1 iunie (Ziua Copilului), prima și a doua zi de Rusalii, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie (Ziua Națională), 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).
Comentarii articol (0)