Hotărârea CJUE arată că afirmațiile referitoare la refuzul de a angaja pe cineva pe motive de orientare sexuală sunt considerate discriminare, chiar dacă ele nu se referă la o situație concretă, deci la o persoană identificabilă.
O astfel de situație a avut loc în Italia, acolo unde un avocat declarase public, la un post de radio, că nu ar angaja la cabinetul său persoane homosexuale, motiv pentru care a fost dat în judecată de o asociație de avocați care susțin drepturile persoanelor homosexuale. După ce instanțele italiene au admis că afirmațiile făcute de avocatul în cauză sunt de natură discriminatorie, acesta a făcut recurs, iar cazul a ajuns la CJUE.
Potrivit Curții, libertatea de exprimare nu este un drept absolut, iar exercitarea acestuia poate presupune anumite restrângeri, în vederea protejării drepturilor și libertăților celorlalți. Prin urmare, declarațiile făcute de avocatul italian sunt considerate discriminatorii și contravin Directivei nr. 78/2000 (Directiva antidiscriminare), care garantează principiul egalității de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă.
Mai mult, precizările avocatului Italian devin cu atât mai relevante cu cât au fost făcute la un post de radio, astfel putând să influențeze politica de recrutare a angajatorilor.
Această Directivă antidiscriminare se aplică în toate statele memebre UE, inclusiv în România, însă legislația europeană lasă libertate fiecărui stat să decidă în ce măsură anumite acțiuni considerate discriminatorii intră sub incidența Directivei antidiscriminare.
Angajatorii din România sunt obligați să ofere șanse egale tuturor persoanelor care vor să se angajeze, indiferent de rasă, naționalitate, orientare sexuală și altele, prin Ordonanța Guvernului nr. 137/2000. Dacă nu fac acest lucru, angajatorii din țara noastră riscă amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 100.000 de lei.
Comentarii articol (1)