„Acoperirea impactului bugetar negativ se va realiza prin acțiunile ANAF de consolidare a monitorizării și controalelor în domeniul comerțului electronic, sporirea măsurilor de combatere a fraudei fiscale, mai ales în domeniul TVA, inclusiv a fraudei transfrontaliere în acest domeniu. Aceste acțiuni vor fi susținute și prin procesul de conectare a aparatelor de marcat electronice la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, scrie în nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în forma sa de proiect.
Mai precis, actul normativ dispune că impozitul specific nu va fi datorat în 2020 pentru 90 de zile, perioadă care se va putea cumula cu o altă reducere stabilită deja prin OUG 48/2020 (perioada de întrerupere a activității în timpul stării de urgență).
În nota de fundamentare scrie că pierderea la bugetul statului va fi de aproximativ 50 de milioane de lei. Se mai estima și o pierdere de 200 de milioane de lei dacă ordonanța era adoptată cu niște facilități fiscale pentru firmele din domeniul jocurilor de noroc. Totuși, Guvernul a aprobat actul normativ fără măsurile respective, astfel că momentan a rămas la calcul numai impactul reducerii impozitului specific.
Procesul de conectare a caselor de marcat cu jurnal electronic la sistemul de monitorizare al ANAF urmează să înceapă la 1 iulie 2020, după cum a propus recent Fiscul. Astfel, firmele mari vor trebui să-și conecteze aparatele până în septembrie 2020, iar firmele mici și mijlocii - până în ianuarie 2021.
Deși Guvernul se va folosi de monitorizarea caselor de marcat pentru a identifica rapid domeniile problematice ale economiei, procesul va putea căpăta amploare abia spre începutul anului viitor, când vor exista în sistem destule date despre activitatea firmelor. Astfel, este de așteptat ca în perioada următoare autoritățile să se bazeze mai mult pe controalele mai dese la firmele din comerțul online.