„Se pregăteşte o hotărâre de guvern în acest sens. [Casa Națională de Asigurări de Sănătate] a efectuat o evaluare a acelor cazuri care, în perioada de vid legislativ, nu au fost în spital sau s-au externat la cerere şi atunci când au mers la lucru nu au primit concediu medical. Reevaluarea acestora pentru a le putea da concediu medical revine medicului specialist, medicului infecţionist, care va da o recomandare către medicul de familie”, a declarat Ministrul Sănătății, citat de Agerpres.
În concret, perioada de vid legislativ se referă la cele două săptămâni aflate între momentul cenzurii constituționale (2 iulie) a vechiului cadru legislativ aplicabil în privința carantinării și a izolării (care era format, în principal, din acte normative inferioare legii) și momentul adoptării și aplicării unei legi (21 iulie) care să remedieze problemele identificate de Curtea Constituțională.
Legea respectivă (nr. 136/2020) prevede și anumite aspecte cu privire la concediile medicale necesare a fi date în cazul carantinării sau izolării obligatorii.
Trebuie precizat, însă, că, deși acea lege stabilește anumite chestiuni cu privire la acordarea concediului medical pentru carantină și izolare, modalitatea concretă de acordare a acestuia a fost stabilită printr-un alt act normativ, respectiv Ordonanța de urgență nr. 126/2020, aplicabilă din august.
Între timp, au mai apărut și alte modificări la cadrul legislativ aplicabil concediilor medicale, multe pentru a reflecta necesitățile actuale, apărute în timpul pandemiei. De exemplu, modificarea certificatelor de concediu medical, pentru a reflecta și măsura izolării, ori posibilitatea de acordare a concediilor medicale bolnavilor izolați, dar fără spitalizare,
Atenție! Situația perioadei de vid legislativ va fi clarificată doar dacă Guvernul adoptă o hotărâre în acest sens, hotărâre care, ulterior, va apărea și în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)