ACCES PREMIUM
De ce premium?
Obligaţia de confidenţialitate a salariatului faţă de angajator trebuie remunerată? Explicaţiile specialistului
Clauza de confidenţialitate vizează obligaţia salariatului de a nu transmite informaţii de care a luat cunoştinţă în timpul serviciului şi poate fi inclusă, opţional, în contractul individual de muncă propriu-zis, prin anexe sau acte adiţionale. Totuşi, nu se menţionează în Codul Muncii niciun fel de obligaţie de remunerare a acestei clauze.
Articolul continuă mai jos
Conform Codului muncii,
„prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă. Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese”.
Clauza de confidenţialitate trebuie agreată de ambele părţi, şi de către salariat şi de către angajator, de aceea se recomandă de către specialişti evitarea menţionării acestei clauze în regulamentul de ordine interioară, care este un act unilateral.
„
[Clauza de confidenţialitate] nu trebuie remunerată niciodată separat de salariu. (...) A fost o vreme când existau contracte colective de muncă la nivel național, la nivel de ramură, la nivel de unitate și acolo se negociau tot felul de sporuri de confidențialitate care se adăugau la salariu și a rămas în mintea tuturor că obligația de confidențialitate trebuie remunerată și trebuie dat un spor la salariu. Nu trebuie remunerată, nu trebuie dat un spor la salariu, nu există obligația asta decât dacă ați agreat așa. Dar nu te obligă nimeni să o remunerezi și nimeni nu te obligă să nu o remunerezi. Nu zice nimeni că nu ai voie să dai un ban în plus angajatului, dar nu ai obligația să îi dai”, a explicat
Adriana Radu, avocat la Radu Opriş SPARL în cadrul unui
webinar organizat de avocatnet.ro pentru abonații premium.
Mai exact,
nu există nicio obligaţie în legislaţie pentru a remunera clauza de confidenţialitate, însă dacă un angajator vrea să recompenseze salariatul în baza acestei clauze este liber să o facă.
În Codul Muncii este prevăzută o remuneraţie obligatorie în cazul clauzei de neconcurenţă, situaţie diferită de confidenţialitate.
Regăsiţi mai multe asemănări şi deosebiri între clauza de confidenţialitate şi cea de neconcurenţă în acest articol.
Totuşi, înainte de impunerea acestei clauze de confidenţialitate, angajatorul trebuie să analizeze şi să definească clar lucrurile pe care le consideră ca fiind confidenţiale.
“
Ce poate fi considerat confidenţial? Ar putea să fie orice fel de detaliu care este important pentru business-ul tău pe care nu l-ai vrea public și care poate fi folosit împotriva ta într-o formă sau alta. Informații care divulgate te pot deranja din diverse motive. (...) Nu totul poate să fie confidenţial.Cum trebuie să arate această clauză? Poate să arate într-o multitudine de feluri, foarte simplă, un rând sau două pagini. Depinde foarte mult de tipul de activitate, depinde foarte mult de informațiile cu care lucrează angajații pe care îi aveți. Ce e important însă să nu uităm este că dacă tot faceți o obligație de confidențialitate enumerați și datele personale ca intrând sub incidența acestei obligații de confidențialitate”, a mai explicat Adriana Radu.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)