„Carantina presupune că în acea localitate să se renunțe la toate deplasările care pot fi evitate, alegerile nu fac parte din această categorie. Este foarte bine să știe toată lumea că alegerile se organizează peste tot, inclusiv în localitățile carantinate. Fiecare român are dreptul să meargă și să voteze acolo unde este arondat. Nu vor exista îngrădiri nici în localitățile carantinate, nici în alte localități”, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă.
Astfel, regulile privind exercitarea dreptului de vot la alegerile parlamentare vor fi aceleaşi în localităţile carantinate. Conform deciziei Biroului Electoral Central nr. 85/2020, alegătorii care, în ziua votului, se află în localitatea în care şi-au stabilit domiciliul vor vota doar la secţia de votare unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă. În acest caz, dacă au fost omişi de pe lista electorală permanentă, vor putea să fie înscrişi pe lista electorală suplimentară.
Cei care, în ziua votului, se află în localitatea în care şi-au stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, vor vota doar la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au reşedinţa. În cazul în care alegătorii nu au formulat o cerere privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, aceştia vor fi înscrişi pe lista electorală suplimentară.
În situaţia în care alegătorii se află într-o altă localitate decât cea unde şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa, pot vota la orice secţie de votare, însă doar în cadrul aceluiaşi judeţ ca şi localitatea înscrisă pe actul de identitate. Şi în acest caz, alegătorii vor fi înscrişi pe lista electorală suplimentară.
Dacă cei care doresc să voteze deţin o dovadă de reşedinţă al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020, îşi vor putea exercita dreptul în circumscripţia electorală unde şi-au stabilit reşedinţa.
În cazul în care la ora 21.00, ora de închidere a urnelor, în secţia de votare sau în afara acesteia, la rând, se află persoane care vor să îşi exercite dreptul la vot, ora limită la care se poate închide secţia este 23.59.
Cum pot vota persoanele aflate în izolare sau în carantină la domiciliu
Alegătorii aflaţi în izolare sau în carantină la domiciliu şi care vor să îşi exercite dreptul de vot o vor putea face prin intermediul urnei mobile. Aceeaşi soluţie o au şi cei care din cauza bolii sau a invalidităţii nu se pot deplasa până la secţia de vot.
Solicitarea urnei mobile se face pe baza unei cereri pentru exercitarea dreptului de vot la circumscripţia electorală în care se află secţia de votare. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care face această solicitare şi trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu:
- numele şi prenumele;
- codul numeric personal;
- domiciliul - aşa cum este menţionat în actul de identitate - sau reşedinţa aflată pe dovada de reşedinţă;
- adresa imobilului unde se solicită deplasarea urnei mobile;
- seria şi numărul actului de identitate;
- numărul de telefon.
Cererile de vot pentru urna mobilă pot fi depuse la biroul electoral al secţiei de votare până cel târziu în data de 5 decembrie 2020, între orele 18.00-20.00.
Comentarii articol (0)