La fel ca în cazul grupurilor de TVA, din 2022 pot să funcționeze grupurile de plătitori de impozit pe profit. Consolidarea fiscală a fost introdusă în Codul fiscal prin Legea 296/2020, iar vineri a apărut și Ordinul Fiscului 1.191/2021, care cuprinde procedura de implementare a grupurilor și modelele documentelor necesare.
Astfel, cadrul legal fiind complet acum, rămâne doar ca Fiscul să publice pe site versiunea electronică a formularului 173. Acest document se va folosi atât pentru înființarea, modificarea și desființarea grupului, cât și pentru a continua aplicarea sistemului după perioada inițială de cinci ani. Din moment ce declarația se va transmite exclusiv electronic, apariția PDF-ului inteligent va permite startul la crearea de grupuri care să funcționeze din prima zi a anului viitor.
„Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculați începând cu primul an al aplicării sistemului de consolidare fiscală și până la desființarea grupului fiscal, iar sistemul este opțional. Opțiunea se comunică organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnată de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea se depune cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită aplicarea consolidării fiscale. Sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit se aplică începând cu anul fiscal următor depunerii cererii”, este explicat în lege.
Așadar, cei care vor să treacă la consolidarea fiscală din 2022 vor trebui să notifice Fiscul, folosind declarația 173, până cel târziu la începutul lunii noiembrie 2021. Deși Guvernul este conștient că apariția acestui sistem poate duce la o scădere a încasărilor la buget, cel puțin momentan nu există discuții despre o posibilă amânare a consolidării fiscale.
Citește și: Opt întrebări și răspunsuri utile dacă iei în calcul intrarea într-un grup de impozit pe profit.
Cum se poate face un grup fiscal de impozit pe profit
Așa cum scriam mai sus, notificarea înființării unui grup se va face prin transmiterea unei declarații speciale la Fisc. Totuși, există o serie de condiții și restricții la sistemul consolidării fiscale.
În esență, cel puțin două companii vor putea să formeze un grup fiscal de impozit pe profit, cu o „viață” de cinci ani. Dacă grupul va dori să-și continue existența și după perioada inițială de cinci ani, acest lucru va fi posibil, însă numai cu notificarea prealabilă a Fiscului. Modificările ulterioare la grup sau continuarea existenței după perioada de cinci ani se vor declara tot prin formularul 173.
„În situația în care se decide menținerea grupului fiscal și continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit, după încheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali, persoana juridică responsabilă reînnoiește opțiunea. Opțiunea se comunică organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnată de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului, în care se precizează și perioada pentru care grupul decide continuarea aplicării sistemului de consolidare fiscală. Cererea se depune cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită continuarea aplicării sistemului de consolidare fiscală”, scrie în Legea 296/2020.
Practic, fiecare grup va avea o firmă responsabilă, desemnată să se ocupe de determinarea rezultatului fiscal consolidat, de depunerea declarației de impozit pe profit și de plata impozitului pe profit în numele tuturor membrilor.
Atenție! Ieșirea din grupul fiscal înainte de împlinirea celor cinci ani nu e interzisă, dar e o chestiune dezavantajoasă. De ce? Pentru că cel care iese din grup nu-și continuă situația fiscală ca și cum ar fi părăsit grupul și atât, redevine un contribuabil neafiliat acestuia, ci iese din grup și se întoarce la momentul de dinainte a intra în acesta. Desigur, inclusiv grupul fiscal rămas cu un membru lipsă trebuie să-și refacă aceste calcule: să recalculeze profitul impozabil ori pierderea consolidată și să depună declarația rectificativă.
Rezultatul fiscal, declararea și plata impozitului
Fiecare membru al unui grup își va calcula propriul rezultat fiscal, iar în baza acestor rezultate individuale se va calcula rezultatul fiscal consolidat al grupului. Astfel, impozitul pe profit în cotă de 16% va fi datorat la stat numai dacă există un rezultat fiscal consolidat pozitiv, adică profit la nivel de grup. Rezultatul fiscal consolidat negativ va fi considerat pierdere la nivel de grup. Cu alte cuvinte, membrii unui grup vor putea compensa între ei pierderile și profiturile, însă numai în perioada de existență a grupului.
În cazul unui grup care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit trimestrial, fiecare membru va trebui să calculeze propriul rezultat fiscal și să-l trimită reprezentantului de grup. Acest lucru se va face până la data 25 a primei luni următoare încheierii trimestrelor I - III, iar pentru trimestrul IV comunicarea se va face până la termenul de depunere a declaraţiei de impozit pe profit (adică 25 martie).
Apoi, calculul, declararea şi plata impozitului pe profit trimestrial datorat de grup va fi făcută de reprezentant până la data de 25 a primei luni următoare încheierii trimestrelor I - III. Definitivarea şi plata impozitului pe profit pentru anul fiscal vizat o va face tot reprezentantul de grup, până la data de 25 martie.
Dacă un grup fiscal aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate trimestriale, plăţile anticipate vor fi stabilite în sumă de o pătrime din impozitul datorat pentru anul precedent, determinate prin însumarea impozitului pe profit datorat pentru anul precedent de fiecare membru de grup. Termenul de plată a impozitului anual, pe care va trebui să-l respecte reprezentantul de grup, va fi 25 martie.
Așadar, firma-reprezentant a grupului fiscal va fi cea care se va ocupa de depunerea unei declarații anuale consolidate referitoare la impozitul pe profit (plus declarația 101 completată de fiecare membru de grup). În aceasta se va declara rezultatul fiscal al întregului grup. Tot firma-reprezentant se va ocupa și de plata impozitului pe profit pentru grup.
Care sunt avantajele și dezavantajele
La începutul anului, cu ocazia unei conferințe de fiscalitate organizate de avocatnet.ro pentru abonații premium, Miruna Enache, liderul diviziei de asistență fiscală în tranzacții din cadrul EY România, a vorbit despre avantajele și dezavantajele acestor grupuri fiscale:
„Avantajele: se reduc eforturile de declarare fiscală, se poate reduce impozitul pe profit datorat și se pot recupera pierderile fiscale mai rapid. De ce mai rapid? Pentru că B (unul dintre membrii grupului fiscal - n. red.) este, să zicem, în fază investițională și va dura cinci ani până va ajunge în situația de plată, pe când dacă face parte dintr-un grup și ceilalți membri ai grupului sunt plătitori, aceștia pot să recupereze pierderea imediat.
Care sunt dezavantajele: vizavi de alte sisteme de consolidare, calculul se face totuși individual. Nu se pot compensa pierderile fiscale de dinainte de intrarea în grup, continuă să fie necesar dosarul prețurilor de transfer, realizat individual, pentru fiecare membru al grupului fiscal în parte, și nu sunt eliminate din necesarul realizării dosarului tranzacțiile intragrup. Deci, dacă B îi vinde ceva lui C, această tranzacție va continua să fie documentată prin dosarul prețurilor.”
Un alt aspect important e că legea nu prevede la acest moment consolidarea transfrontalieră, adică două societăți, dintre care una română și alta maghiară, de exemplu, nu pot constitui un grup fiscal pentru consolidare în cazul impozitului pe profit.