Dincolo de grupurile de TVA care sunt deja reglementate de ceva timp, din acest an a apărut în legislație și posibilitatea consolidării fiscale în cadrul grupurilor de plătitori pentru impozitul pe profit (ANAF ar trebui să aprobe luna asta un ordin prin care să stabilească procedurile și formularele necesare implementării grupurilor de plătitori de impozit pe profit).
Cine decide să formeze un astfel de grup o face pentru 5 ani fiscali, calculați începând cu primul an al aplicării sistemului de consolidare fiscală și până la desființarea grupului fiscal, iar sistemul este opțional. Opțiunea se comunică însă organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnată de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului. Așadar, sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit se aplică începând cu anul fiscal următor depunerii cererii - ceea ce înseamnă că pentru aplicarea de anul viitor trebuie să se depună cererile anul acesta (cum se va putea face un grup fiscal de impozit pe profit).
Ieșirea din grupul fiscal înainte de împlinirea celor cinci ani nu e interzisă, dar e o chestiune dezavantajoasă. De ce? Pentru că cel care iese din grup nu-și continuă situația fiscală ca și cum ar fi părăsit grupul și atât, redevine un contribuabil neafiliat acestuia, ci iese din grup și se întoarce la momentul de dinainte a intra în acesta.
„Teoretic trebuie să stăm în grupul fiscal cinci ani, dacă un membru nu mai îndeplinește condițiile și iese din grup sau pur și simplu grupul decide că vrea să se dizolve, ca zicem așa, ca și grup fiscal, să se radieze ca și grup fiscal înainte de 5 ani, din păcate, legea spune că lucrul ăsta se face cu penalizare, adică membrul care iese din grup, iese începând cu trimestrul următor celui care nu mai îndeplinește condiția și este obligat să recalculeze și să depună declarația 101 de la intrarea în grupul fiscal, deci el practic redevine contribuabil de impozit pe profit de la momentul când a intrat în grup, nu de la momentul când iese din grup, dacă îi rezultă impozit de plată, trebuie să plătească și accesorii, adică dobânzi și penalități”, a precizat Nadia Oanea, Tax Partner la GrantThornton, cu ocazia unui recent webinar avocatnet.ro pentru abonații premium, pe tema grupurilor fiscale.
Desigur, inclusiv grupul fiscal rămas cu un membru lipsă trebuie să-și refacă aceste calcule: să recalculeze profitul impozabil ori pierderea consolidată și să depună declarația rectificativă. „Dacă din acest exercițiu rezultă și un impozit în plus pe grupul fiscal, el se plătește împreună cu penalități, cu dobânzi și penalități de către cine? Evident, de membrul care iese din grup, e vina lui, el trebuie să plătească”.
Util: Care ar mai fi alte dezavantajele ale grupurilor fiscale pentru impozitul pe profit?
Există vreo situație când se poate ieși fără a suferi aceste consecințe?
„Sunt și situații când ieșirea din grup nu se penalizează. De exemplu, dacă avem o dizolvare a unuia din membri sau dacă avem o fuziune, o divizare sau dacă acționarul, cel care are deținerea minimă de 75% își vinde participația astfel încât ea devine minoritară, adică devine cu o participație sub 25%. Și aici, pe slide-ul acesta am încercat să sintetizăm situația în care rămânem membri ai grupului când avem participații între 75 și 100, când nu mai rămânem membri ai grupului, dar cu penalizare, dac deci vând să zicem participații și rămân cu o participație între 25 și 75%, în cazul ăsta e penalizare și am ieșit din grup sau dacă vând majoritatea părților sociale sau a acțiunilor și rămân o participație între 0 și 25% ies din grup și nu am penalizare, însă, atenție, voi fi supus controlului”, a explicat Nadia Oanea cu ocazia webinarului avocatnet.ro.