Ziua liberă cu pricina va fi acordată, așadar, atât la efectuarea dozei inițiale de vaccin, cât și la rapel, pentru vaccinurile pentru care se administrează două doze, iar de această zi se va beneficia în plus față de zilele libere de concediu de odihnă.
Află dacă ziua liberă pentru vaccinare va putea fi cerută sau nu și de cei care s-au vaccinat deja în acest articol.
De asemenea, conform aceluiași act normativ ce intră joi în vigoare, elevii și studenţii vor beneficia de o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor în ziua vaccinării, la fel, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.
În plus, cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști vor beneficia, conform legii promulgate, de "câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată".
Aceștia vor putea primi zilele libere menționate, potrivit legii amintite, pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii, ca document justificativ ce dovedește administrarea dozei de vaccin împotriva COVID-19 în ziua respectivă.
Mai mult, "[î]n situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele (...) au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare".
Totuși, după cum se mai arată în documentul amintit, aceste prevederi nu se aplică în situația în care salariații, cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști sunt vaccinați "la locul de muncă, prin grija angajatorului".
În plus, potrivit aceluiași document, pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, "angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite" pentru vaccinare, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.
Conform legii publicate luni, unul dintre părinţii copilului cu vârsta de până la 18 ani sau reprezentantul legal al acestuia, "precum şi al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități", vor putea beneficia, de asemenea, de o zi liberă în fiecare dintre zilele de vaccinare. În acest sens, părintele respectiv va trebui să prezinte angajatorului atât adeverința de vaccinare a copilului, cât și o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, "potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea, la efectuarea vaccinului, a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani".
În cazul familiilor monoparentale, persoana singură care are copii în întreținere și care locuiesc cu ea va trebui să facă mențiune în acest sens în declaraţia pe propria răspundere, specificând că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010, pentru a putea fi încadrată conform definiției familiei monoparentale și anume:
- este necăsătorită;
- este văduvă;
- este divorțată;
- are soțul sau soția declarat/ă dispărut/ă prin hotărâre judecătorească;
- are soțul/soția arestat/ă preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
- nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una dintre situațiile de mai sus; sau
- a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulți copii și este necăsătorită, văduvă sau divorțată.
Comentarii articol (11)