Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic reglementează muncile făcute ocazional de persoanele fizice într-o gospodărie, începând din 2024. Potrivit legii, activitatea casnică este, de fapt, o muncă necalificată. Mai exact, la definiția activității casnice scrie că aceasta este „activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia; activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți". Legea are și un set de norme de aplicare - HG nr. 822/2022.
Lista activităților ce vor putea fi prestate în contextul acestei legi include servicii de curăţenie/ igienizare, spălat/ călcat rufe, servicii de preparare a hranei, servire a mesei, servicii de îngrijire a animalelor de companie, grădinărit, hrănire ori supraveghere a beneficiarului casnic dependent. Momentan, doar 34 de activități casnice sunt menționate în lege, dar lista va putea fi completată ulterior cu alte activități.
E pentru prima oară însă când lucrătorul nu este plătit în mod necesar prin bani. Legea prevede, de fapt, instituirea unui sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în schimbul unor tichete de activități casnice, tichete ce vor trebui preschimbate în bani și pentru care se vor datora contribuția la pensii și impozit pe venit.
Beneficiarul nu are toate drepturile și obligațiile unui angajator, ci, mai degrabă, similar cu beneficiarul activității ziliere, va trebui să se asigure în primul rând că-l plătește corespunzător pe lucrătorul casnic, dar și că păstrează confidențialitatea datelor sale personale.
În niciun caz nu putem asemui calitatea de prestator casnic cu cea de angajat. Concret, o persoană fizică obișnuită are calitatea de prestator casnic și va desfășura activități casnice ocazionale în folosul unei alte persoane fizice - beneficiarul. Iar gospodăria este definită de lege ca „totalitatea bunurilor imobile constând în clădirile cu destinație de locuință, anexele, curțile și grădinile aferente acestora, precum și bunurile mobile utilizate în prestarea activităților casnice”. În plus, prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului și trebuie să aibă cel puțin 16 ani.
Durata zilnică a programului unui prestator casnic nu va putea depăşi 12 ore, respectiv șase ore, în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.
Cum e plătit prestatorul? Exclusiv în tichete de activități casnice, valoarea acestora individuală nominală fiind stabilită la 15 lei. Această valoare va putea fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
De unde luăm tichetele?
Beneficiarii, persoanele fizice, vor cumpăra aceste tichete fie de la agențiile de ocupare a forței de muncă, de la poștă sau de pe platforma dedicată tichete.anofm.ro, dar care va reprezenta modalitatea electronică de achiziționare a acestora. Prestatorul își stabilește tariful și beneficiarul plătește.
Mai departe, lucrătorul casnic poate preschimba un tichet în numerar în maximum 12 luni de când l-a primit. Apoi, banii ajungă în contul bancar indicat de către prestatorul casnic în cel mult cinci zile de la data solicitării preschimbării.
În lege scrie că aceste tichete nu se vor putea da de la o persoană la alta, putând fi utilizate doar de către prestatorul casnic care a făcut efectiv munca - ceea ce înseamnă că preschimbarea lor în numerar va fi condiționată de dovada unui act de identitate din care să reiasă că e aceeași persoană cu cea înscrisă pe tichet. Pe platforma electronică nu mai e nevoie de nicio dovadă, întrucât contul de prestator se face oricum în baza CNP-ului.
Taxarea tichetelor
Prestatorilor casnici li se va reține impozit pe venit și contribuția la pensii pentru tichetele primite. Impozitul (cotă de 10%) va fi aplicat la 50% din valoarea tichetului, la fel și contribuția la pensii (cotă de 25%). În momentul când cere preschimbarea în bani a tichetelor primite, impozitul și contribuția vor fi reținute direct de agenții (acestea le vor declara și plăti efectiv). Asta înseamnă că prestatorii casnici vor fi asigurați în sistemul public de pensii.
Pe de altă parte, și asigurarea la sănătate va fi posibilă. Mai exact, în situaţia în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de sănătate, acesta dobândeşte calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei, şi are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice.
Pe de altă parte, tichetele de activități casnice nu vor genera obligații fiscale pentru persoanele care le acordă prestatorilor.
Din punct de vedere al evidenței acestor activități, platforma tichete.anofm.ro reunește datele privind beneficiarii și prestatorii, aceeași de pe care se vor putea cumpăra electronic și tichetele de către beneficiari și unde va exista evidența plății impozitelor și contribuției la pensii.
Bine de știut este că prestatorii casnici vor putea să ia și indemnizația de șomaj de la stat în timp ce lucrează pentru unul sau mai mulți beneficiari, deoarece, potrivit legii, „persoanele care obțin venituri în calitate de prestatori casnici se consideră că nu realizează venituri” în sensul Legii 76/2002. De asemenea, și persoanele care au venit minim garantat pot fi prestatori casnici, fără a le fi afectat dreptul stabilit la venitul minim garantat.
Comentarii articol (10)