Totuși, dacă salariatul vrea ca al său CIM să înceteze înainte de cele 20 de zile lucrătoare, dacă are o funcție de execuție, (45 de zile lucrătoare, dacă avea o funcție de conducere) prevăzute drept preaviz, trebuie ca angajatorul să fie de acord.
“De comun acord, părțile pot stabili data în care contractul de muncă va înceta, însă perioada scursă între momentul semnării acordului de încetare și momentul în care va produce efecte nu este o perioadă de preaviz, ci un termen pe care ambele părți sunt obligate să-l respecte, modificarea acestuia fiind posibilă numai printr-un alt acord comun”, a explicat, pentru avocatnet.ro, Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relații de muncă.
Astfel, dacă un salariat vrea să plece de la actualul angajator fără a mai veni la muncă pe întreaga durată a preavizului prevăzut de legislația muncii, trebuie să cadă de acord cu angajatorul. Dacă, între timp, salariatul își dă seama că are nevoie să plece și mai curând decât termenul convenit inițial, va trebui să ajungă la un nou acord cu angajatorul său.
Dacă angajatorul nu este de acord cu încetarea CIM cu acordul părților, atunci salariatul va fi obligat să respecte zilele de preaviz prevăzute de Codul muncii în cazul demisiei.
Citește și Jurisprudență utilă: Și la încetarea contractului prin demisie, și prin acord, angajatorul trebuie să dea o decizie de constatare a încetării relației de muncă
Cum se poate modifica data încetării CIM pentru ca salariatul să plece mai repede?
Acest lucru se poate întâmpla doar în cazul demisiei, apreciază consilierul juridic, deoarece doar sub această prevedere legală, angajatorul poate renunța total sau parțial la termenul de preaviz.
“În cazul demisiei, angajatorul poate renunța oricând la termenul de preaviz, acest drept fiind expres recunoscut de Codul muncii, salariatul având obligația de a-l respecta. Dacă salariatul dorește ca angajatorul să renunțe integral sau parțial la preaviz, poate solicita acest lucru și ulterior înregistrării demisiei, însă decizia este a angajatorului. Salariatul nu se poate opune dacă angajatorul, chiar și după înregistrarea demisiei, renunță la termenul de preaviz. Contractul de muncă va înceta la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv”, a mai spus Dan Năstase.
Mai exact, după ce demisia a fost depusă și înregistrată, angajatorul are dreptul să renunțe la termenul de preaviz al demisiei și, astfel, să înceteze CIM la o dată cu mult înaintea scurgerii celor 20/45 de zile lucrătoare prevăzute de legislația muncii, fără ca salariatul să aibă un cuvânt de spus.
Util: În perioada de probă nu se poate impune un preaviz la demisie sau concediere. Angajatorii care fac asta riscă amenzi de mii de lei
O demisie depusă mai poate fi retrasă de către salariat?
Deși demisia este un act unilateral, respectiv al salariatului, iar angajatorul nu trebuie să fie de acord cu ea, ci doar să o înregistreze, așa cum menționam anterior, revenirea asupra deciziei de demisie nu înseamnă obligatoriu că relația de muncă va continua ca și cum această demisie nu ar fi fost depusă.
“Salariatul n-ar putea renunța la demisie din momentul în care aceasta a fost comunicată angajatorului și înregistrată, angajatorul fiind singurul care poate decide dacă raportul de muncă va înceta la data expirării termenului de preaviz sau înainte. Salariatul care intenționează să renunțe la demisie îi poate propune angajatorului fie să încheie un acord în acest sens, fie să încheie un nou contract de muncă după încetarea celui care a încetat prin demisie”, a mai explicat Dan Năstase.
Astfel, o simplă cerere depusă de un salariat prin care solicită retragerea demisiei nu este suficientă ca relațiile din respectivul CIM să continue la expirarea termenului de preaviz. Angajatorul trebuie să fie de acord cu această retragere, iar acest lucru să se consemneze în scrie, fie, după expirarea termenului de preaviz, va semna cu salariatul un alt CIM.
Important! Angajatorii care refuză să înregistreze demisia pot fi amendați cu sume cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei.