ACTUALIZARE (13.12.2022): Măsura a trecut de Parlament și proiectul a devenit Legea 344/2022.
__________
Proiectul de lege care merge acum către votul decisiv al deputaților stabilește câteva excepții de la măsura adoptată în vară, prin OUG 84/2021, și anume posibilitatea de debranșare a rău-platnicilor la gaze și electricitate în timpul stării de alertă.
Legislația actuală stabilește că cei ce nu-și plătesc facturile la curent sau gaze pot fi debranșați, chiar dacă suntem în stare de alertă. Interdicția de debranșare de la utilități pe durata stării de alertă a fost introdusă anul trecut, prin OUG nr. 70/2020.
La modul concret, viitoarea lege vizează modificarea OUG 70/2020, astfel încât să existe totuși câteva categorii de persoane exceptate de la deconectarea de la rețelele de gaze naturale și energie electrică pe motiv de neplată a facturii, atâta timp cât se aplică starea de alertă.
Mai exact, potrivit proiectului, nu vor putea fi deconectate de la gaze sau electricitate, pe perioada aplicării stării de alertă, următoarele categorii de clienții casnici:
- consumatorii vulnerabili de energie;
- consumatorii de energie electrică cu un consum mediu lunar, raportat la un an calendaristic, mai mic de 100 kWh și care nu au mai mult de șase facturi neachitate în sold;
- consumatorii de gaze naturale cu un consum mediu lunar, raportat la un an calendaristic, mai mic de 1.000 kWh și care nu au mai mult de șase facturi neachitate.
OUG nr. 70/2020 a fost modificată în august astfel încât a fost eliminată interdicția pe care o aveau furnizorii de curent și gaze de a debranșa clienții pe perioada stării de alertă. Debranșarea se poate face acum, cel puțin teoretic, doar în cazul furnizării de gaze și electricitate, nu și a altor tipuri de utilități, precum apă, canalizare și salubritate.
Zic teoretic, deoarece a fost stabilită o perioadă de tranziție de 90 de zile de la eliminarea interdicției de debranșare de la gaze sau electricitate, și anume până pe 4 noiembrie. După această dată, rău-platnicii vor putea fi debranșați din nou.
Atenție! Proiectul trebuie să treacă de votul Camerei Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.
Comentarii articol (1)