România este în întârziere cu transpunerea în legislație a Codului european al comunicațiilor electronice, chestiune asupra căruia parlamentarii încă lucrează. Proiectul de lege inițiat în acest sens, care miercuri a fost adoptat de deputați la a doua trecere prin Parlament (din cauza unor probleme de constituționalitate), prevede, printre altele, obligația stabilirii unei proceduri de acordare de despăgubiri atunci când apar probleme la schimbarea furnizorului de telefonie sau internet.
Codul european al comunicațiilor electronice, ce este prevăzut de
Directiva europeană 1.972/2018, trebuia să fie transpus la noi până în
decembrie 2020. Deoarece țara noastră este într-o mare întârziere,
autoritățile europene au demarat o procedură de infringement, în urma căreia putem fi sancționați dacă transpunerea nu se face cât mai repede.
Din acest motiv, Parlamentul României
a adoptat în martie 2022 un
proiect de lege care va transpune noutățile privind comunicațiile electronice, însă
acesta trebuie să treacă și a doua oară pe la deputați și senatori. Reexaminarea vine în urma unor probleme de constituționalitate, astfel că, după votul deputaților, rămâne doar ca senatorii să se mai pronunțe și ei a doua oară asupra proiectului, Senatul fiind în postura de For decizional.
Conform punctului 112 de la articolul 2 din document, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va trebui
să dea o decizie prin care să stabilească cum se vor acorda despăgubiri clienților atunci când apar probleme la schimbarea furnizorului de telefonie și/sau de internet.
Astfel,
portarea numărului de telefon mobil se va face în cel mai scurt termen posibil. Mai precis, serviciul va trebui făcut în maximum o zi lucrătoare de la data convenită între client și furnizorul nou. Plus că întreruperea serviciului pentru portarea efectivă va putea fi de maximum o zi lucrătoare.
„Procesul de portare și activarea numerelor la noul furnizor trebuie să se realizeze în cel mai scurt termen posibil. Utilizatorului final care a încheiat un contract ce implică portarea unui număr la un alt furnizor, i se va activa numărul respectiv în termen de o zi lucrătoare de la data pe care a convenit-o în mod explicit cu noul furnizor, fără ca întreruperea serviciului de comunicații electronice în timpul procesului de portare să poată depăşi o zi lucrătoare. Furnizorul la ale cărui servicii se renunță continuă să presteze, în aceleași condiții, serviciile corespunzătoare, până la activarea numărului de către noul furnizor”, scrie în proiect la punctul 111 de la articolul 2.
Referitor la
schimbarea furnizorului de internet, documentul stabilește (punctul 112 de la articolul 2), de asemenea, că procesul trebuie să se deruleze cât mai repede cu putință, întreruperea serviciului putând fi de maximum o zi lucrătoare:
„Furnizorul al cărui serviciu de acces la internet este solicitat se asigură că activarea serviciului are loc în cel mai scurt termen posibil, în interiorul intervalului agreat cu utilizatorul final. Furnizorul la al cărui serviciu de acces la internet se renunță are obligația să continue furnizarea serviciului, în aceleași condiții, până la momentul activării serviciului de către noul furnizor. Întreruperea serviciului de acces la internet în timpul procesului de transfer (...) nu poate depăși o zi lucrătoare.”Context. Așa cum scriam mai sus, în articolul 106 al directivei găsim un set de
reguli speciale pentru schimbarea, de către consumatori, a furnizorului de telefonie sau de internet. Dincolo de obligația de a stabili amenzi pentru furnizori atunci când apar probleme la portare, autoritățile noastre trebuie să stabilească și o procedură concretă prin care consumatorii să obțină
despăgubiri în acest caz. Din proiectul dezbătut de parlamentari reiese că ANCOM va stabili această procedură, pentru că ea nu va figura direct în lege.
„Statele membre stabilesc norme privind despăgubirea, în mod simplu și prompt, de către furnizori a utilizatorilor finali în cazul neîndeplinirii de către un furnizor a obligațiilor prevăzute de prezentul articol și în cazul întârzierilor survenite în procesul de portare a numărului sau de trecere de la un furnizor la altul, în cazul portării abuzive și al trecerii abuzive de la un furnizor la altul și în cazul nerespectării programărilor de mentenanță și de instalare”, scrie în directivă.
Principalul act normativ de la noi care reglementează comunicațiile electronice este
Ordonanța de urgență a Guvernului 111/2011. Aceasta asigură, în prezent, transpunerea mai multor directive care au fost înlocuite de Codul european al comunicațiilor electronice. În ordonanță găsim puține mențiuni despre schimbarea furnizorului și doar o mențiune scurtă despre posibilitatea acordării de despăgubiri numai la întârzierea portării numerelor de telefon (chestiune lăsată însă la latitudinea
ANCOM, care se poate stabili de la caz la caz). De fapt, modificările indicate mai sus de proiectul de lege sunt exact la OUG 111/2011.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat din nou și de Senat, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)