Firmele și autoritățile care încheie contracte de internship cu tinerii de cel puțin 16 ani, potrivit Legii privind internshipul nr. 176/2018, trebuie să le asigure o indemnizație de internship, altfel sunt pasibile de amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.
Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puţin 50% din salariul de bază minim brut, acordat însă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată (pentru 40 de ore de muncă săptămânal - durata maximă pe care un intern major o poate lucra în baza unui contract de internship).
În ianuarie 2023, indemnizația minimă era de cel puțin 1.500 de lei, în contextul în care salariul minim era, de la începutul anului și la final de septembrie, 3.000 de lei. De la 1 octombrie 2023, asistând la o nouă majorare a salariului minim garantat în plată (ajuns la 3.300 de lei brut), a crescut și indemnizația minimă în cazul internilor, ajungând astfel la 1.650 de lei.
De la 1 iulie, o nouă creștere a salariului minim antamează o altă creștere a indemnizației minime a internilor, care ajunge, astfel, la 1.850 de lei. Vorbim, practic, de o majorare a indemnizației, în 18 luni, cu 350 de lei.
Internshipul trebuie să se facă obligatoriu în baza unui contract (altfel, angajatorii riscă amenzi de până la 20.000 de lei), pe care entitățile (”organizații gazdă”, în termenii legii) trebuie să le înregistreze într-un registru special - aici.
Atenție! Internul și stagiarul nu sunt totuna în sens juridic. Există o lege a internshipului, cea amintită mai sus, așa cum există și o lege ce reglementează stagiatura - Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Redacția noastră a prezentat diferențele dintre cele două reglementări în acest articol.
Internul este o persoană în vârstă de cel puțin 16 ani, care caută dezvoltarea unor abilități profesionale și experiență la organizația-gazdă, care poate fi sau nu absolvent al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională și care semnează, potrivit Legii nr. 176/2018, un contract cu organizația-gazdă (firmă privată sau autoritate/instituție publică) - entitatea care lucrează cu interni fără contract riscă altfel amenzi și de 20.000 de lei, pentru că se consideră muncă la negru. Ca durată a unui contract de internship, există un maxim de șase luni, dar nu mai mult de 720 de ore per total.
Un contract de internship se poate „transforma” însă într-unul de muncă? Da, tocmai de aceea Legea internshipului conține un stimulent financiar pentru firmele care fac asta - o primă de câte 1.000 de euro pentru fiecare contract de internship devenit contract de muncă pe perioadă nedeterminată (cu același intern care devine angajat, desigur), bani pe care firmele îi pot cere de la stat (prima se acordă o singură dată, nu e ceva recurent, pe o perioadă de timp).
Util: Șapte lucruri pe care trebuie să le știi despre colaborarea cu interni
Comentarii articol (1)