ACCES GRATUIT
Tranzacții imobiliare: Notarul e stabilit, de regulă, de cumpărător, chiar dacă nu există o regulă în acest sens
Ținând cont de faptul că nu există reguli stricte în acest sens, iar cumpărătorul unui apartament este cel care suportă cea mai mare parte a costurilor cu tranzacția, notarul public la care se autentifică contractul de vânzare-cumpărare este stabilit, de cele mai multe ori, chiar de acesta.
Articolul continuă mai jos
În cazul tranzacțiilor imobiliare, legislația nu stabilește cu exactitate cine alege notarul public la care urmează să fie autentificat contractul de vânzare-cumpărare. Astfel, notarul public trebuie
ales de comun acord de către vânzător și cumpărător.
Totuși, ținând cont de faptul că cea mai mare parte a costurilor legate de tranzacția imobiliară
cad în sarcina cumpărătorului, în practică, de cele mai multe ori, acesta este cel care
stabilește notarul public la care se încheie tranzacția.
De altfel, Legea 114/1996 privind locuințele stabilește că
„[l]ocuințele și unitățile individuale pot fi înstrăinate și dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică notarială, sub sancțiunea nulității absolute. Dovada dreptului de proprietate și a celorlalte drepturi reale asupra unei unități de locuit se face numai pe baza actelor de proprietate și a extrasului de carte funciară pentru informare”.
Așadar, legea prevede că actele de vânzare-cumpărare trebuie încheiate în fața notarului, dar nu stabilește și cine îl alege.
În ceea ce privește costurile unei tranzacții imobiliare, pe lângă prețul cerut de vânzător, cumpărătorul trebuie să suporte onorariul notarial pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare, a onorariului de autentificare a contractului de credit și taxa de intabulare percepută de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară - Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Pe de altă parte, vânzătorul trebuie să achite, în anumite cazuri, impozit pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare. Din februarie 2017, impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal nu se mai impozitează în cazul tranzacţiilor imobiliare cu o valoare mai mică de 450.000 de lei.
Altfel spus, vânzătorul nu mai plătește impozit dacă apartamentul are o valoare mai mică de aproximativ 91.000 de euro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)