Senatorii au adoptat miercuri proiectul de lege pentru aprobarea OUG 110/2021 (ce oferă posibilitatea părinților de a-și lua zile libere plătite pe timpul școlii online), astfel încât să fie incluse și situațiile în care Comitetul Național pentru Situații de Urgențe (CNSU) propune instituirea unor vacanțe școlare ca măsură pentru împiedicarea răspândirii îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Printre amendamentele aduse de senatori se numără și posibilitatea ca prevederile să fie aplicabile și vacanței din perioada 25 octombrie - 5 noiembrie, totuși, parcursul legislativ al proiectului ar putea dura chiar până la finalul acestei vacanței, fără a ajunge să acopere fix acest interval.
OUG 110/2021 prevede că în perioada în care elevii până de 12 ani, inclusiv, fac școală online, unul dintre părinții acestora poate solicita,
în anumite condiții, zile libere plătite de la angajator pentru a-și supraveghea copiii. În prezent,
prevederile acestei OUG nu se aplică în cazul vacanțelor școlare, cum este cazul
perioadei 25 octombrie - 8 noiembrie stabilită drept vacanța școlară de către Ministerul Educației ca urmare a recomandărilor făcute de CNSU.
Într-o încercare de a repara situația în care s-au trezit foarte mulți părinți -
de a nu avea soluții pentru supravegherea copiilor lor - Comisia pentru muncă, familie și protecție socială a Senatul a introdus o serie de amendamente
proiectului de aprobare a OUG 110/2021, astfel încât prevederile actului adoptat de Guvern să fie aplicabile și pentru perioada 25 octombrie - 5 noiembrie, motivându-se că vacanța acordată în această perioadă nu a fost prevăzută inițial în structura anului școlar 2021-2022.
În plus,
zilele libere ar urma să fie acordate și pe perioada altor vacanțe dispuse la recomandarea CNSU.
Totuși, chiar dacă a fost adoptat de Senat,
proiectul mai are un lung parcurs legislativ până când prevederile sale să intre în vigoare și părinții să poată beneficia de ele.
Mai exact, de-acum proiectul se îndreaptă spre Camera Deputaților, unde va fi trimis pentru aviz unor alte serii de comisii. Ulterior, după primirea tuturor avizelor, poate fi inclus pe ordinea de zi și să fie supus votului final al deputaților cel mai devreme în ziua de marți, 2 noiembrie.
Chiar și în situația în care primește până marți toate avizele necesare din partea comisiilor deputaților și este adoptat de către deputați, trecând astfel de votul Parlamentului, proiectul trebuie depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalității legii.
Proiectul de lege este supus procedurii de adoptare de urgență, iar asta înseamnă că trebuie să stea două zile (față de termenul de cinci zile prevăzut pentru proiectele adoptate în procedură standard),
în vederea exercitării dreptului de sesizare privind constituționalitatea sa. După această perioadă, și dacă nu apar sesizări de neconstituționalitate, proiectul se va îndrepta spre președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
În cel mai optimist scenariu, proiectul va ajunge la președinte vineri, 5 noiembrie. Continuând în același spirit, chiar dacă președintele îl promulgă în aceeași zi și este publicat în Monitorul Oficial în decursul aceleiași zile, prevederile sale vor intra în vigoare abia de luni, 8 noiembrie (orice lege intră în vigoare la trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial). Data de 8 noiembrie este prevăzută ca fiind prima zi de școală după această vacanță fortață.
Deși proiectul de lege poate fi elaborat astfel încât prevederile sale să fie aplicabile retroactiv, adică și pentru perioadă 25 octombrie - 5 noiembrie, el nu va mai putea ajuta în niciun fel părinții pentru că perioada în care ar fi avut nevoie de prevederile OUG 110 s-ar fi scurs deja.
Pe de altă parte, în forma care va merge acum spre votul deputaților au fost incluse și o serie de alte amendamente importante, una dintre ele fiind clarificarea situației în care pot fi cerute zilele libere chiar dacă unul dintre părinți lucrează în construcții sau IT, domenii în care salariile sunt exceptate de la plata impozitului pe venit. În forma actuală, OUG 110 stabilește că
doar cei care plătesc impozit pe veniturile primite pot beneficia de aceste zile.
O dată cu acest amendament va exista posibilitatea cererii acestor zile și dacă celălalt părinte are un handicap grav sau accentuat.
Atenție! Prevederile acestui proiect nu se aplică momentan. El trebuie votat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (0)