Important! Salariul brut înseamnă veniturile înainte de aplicarea impozitului pe venit (10%), a contribuțiilor de asigurări de sănătate (10%) și contribuția la pensie (25%). La calculul salariului net, adică ce primește în mână angajatul, se ține cont și de deducerea personală.
Totuși, cei care primesc acum salariul minim brut de 2.300 lei vor avea parte de o mărire până la 2.550 lei. Acest lucru a fost decis de Guvern încă din luna octombrie și asta înseamnă că, de la 1 ianuarie 2022, niciun salariat cu normă întreagă (8 ore zi/40 ore săptămână) nu va putea primi mai puțin de venitul brut de 2.550 lei pe lună (după reținerea de către angajator a impozitului pe venit și a contribuțiilor obligatorii suma primită în mână va fi mai mică de 2.550 lei, bineînțeles).
Această mărire a salariului minim brut nu este o favoare făcută de angajator, ci o obligație a acestuia impusă de Guvern. Angajatorii care prevăd în contractele de muncă salarii mai mici decât minimul pe țară riscă amenzi de până la 5.000 lei și chiar un dosar penal.
Privind actele normative adoptate recent de Guvern ce fac referire la majorarea salariului minim pentru cei care îl primesc de mai mult de doi ani trebuie să facem următoarele sublinieri:
- Dacă un angajator are la 1 ianuarie 2022 salariați (indiferent că sunt noi sau deja angajați) pe care îi plătește cu salariul minim timp de 24 de luni, din data de 1 ianuarie 2024 acestora trebuie să le mărească salariu.
- Această mărire a salariului aplicată acestor angajați trebuie făcută indiferent de modificările care vor surveni între 2022-2024 asupra salariului minim brut pe țară.
Comentarii articol (6)