ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-Factura: Accesul în SPV ar trebui extins pentru ca o persoană sau mai multe, din aceeași firmă, să se ocupe numai de transmiterea facturilor
Implementarea sistemului e-Factura în relația B2B vine cu tot felul de dileme practice pentru firmele care vând bunuri cu risc fiscal ridicat. De exemplu, una dintre probleme ține de accesul în Spațiul Privat Virtual (SPV) - acesta ar trebui extins pentru a permite ca o persoană sau mai multe din aceeași firmă să se ocupe exclusiv de transmiterea facturilor electronice. În prezent, acest lucru nu e posibil.
Articolul continuă mai jos
„Ministerul Finanțelor spune că încă se mai lucrează la dezvoltarea unui modul care să ajute la această transmitere a facturilor în SPV, având în vedere faptul că SPV nu este accesibil oricui și cui îi este accesibil îi este accesibil «full option», ca să zic așa”, a spus recent, la
un webinar organizat de avocatnet.ro,
Cristina Săulescu, Managing Partner la Cabot Transfer Pricing.
Pentru o firmă, accesul în SPV este permis unei singure persoane, iar acea persoană vede multe alte informații fiscale în afară de zona de facturi electronice. Astfel, se simte nevoia de a permite un acces restricționat la SPV pentru mai multe persoane strict pentru această activitate. Însă asta necesită modificări la SPV, pe care Ministerul Finanțelor le-ar avea în vedere deja.
„Dar, dincolo de faptul că da, dacă ai acces în SPV, poți să le încarci, trebuie avut în vedere că persoana care are acces la SPV pentru o entitate are acces la toate informațiile din SPV referitoare la acea entitate, nu doar la sistemul e-Factura. Adică poate să vadă acolo și declarațiile depuse, recipisele, fișa fiscală - poate să vadă absolut tot ce este în SPV, cel puțin momentan.Ministerul Finanțelor vine și spune că se pot schimba drepturile pe care le are persoana respectivă și probabil că se va putea face și această modificare - ca o anumită persoană să aibă acces la SPV, dar să nu aibă acces la informațiile fiscale ale firmei respective, tocmai în ideea de a putea și alții să încarce facturile. Un lucru pentru care înțeleg că Ministerul Finanțelor vrea să găsească o soluție este ca accesul la SPV pentru o entitate să poată să-l primească mai multe persoane, în scopul utilizării e-Factura”, a precizat specialista.
Această problemă legată de accesul la SPV ar putea fi și mai „cruntă” pentru comercianții care vor avea zeci sau poate chiar sute de facturi de transmis zilnic în e-Factura. De ce? Pentru că
facturile electronice pot fi transmise momentan numai individual, nu „la pachet”.
„Momentan -- și nici în viitorul apropiat -- nu întrevăd o astfel de posibilitate, de a trimite mai multe facturi deodată, ci ele se trimit în ziua în care se emit. Tocmai de-asta am spus că va fi o problemă cu magazinele. Vă dați seama că sunt entități care au foarte multe magazine în toată țara și probabil că, la acest moment, este o singură persoană care are acces în SPV”, a atenționat Cristina Săulescu.
Sistemul e-Factura va deveni operațional opțional, în relația B2B, de la
1 aprilie 2022, însă
numai pentru produsele riscante din punct de vedere fiscal. De la
1 iulie 2022, însă, se va trece la obligativitatea folosirii sistemului pentru produsele riscante. Ulterior, până în 2023, autoritățile vor să extindă obligativitatea pentru toate facturile emise în relația B2B.
Concret, companiile care comercializează, în relația business to business, legume, fructe, apă, alcool, haine, încălțăminte, nisip, pietriș și clădiri noi vor transmite facturile aferente prin sistemul e-Factura. Întâi opțional și apoi obligatoriu.
În prezent, e-Factura este operațional opțional pentru relația B2G (achiziții publice), însă și în acest caz se va trece curând la obligativitate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.