ACCES PREMIUM
De ce premium?
Șase sfaturi utile de știut în caz de control fiscal, în contextul noilor campanii de verificări demarate de ANAF
În această perioadă, autoritățile fiscale derulează mai multe campanii naționale de verificare a contribuabililor, motiv pentru care am sintetizat în articolul de față câteva sfaturi utile de la specialiști, despre care ar fi indicat să ții cont. În principal, inspectorii din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) fac verificări în prezent acolo unde există riscuri de evaziune.
Articolul continuă mai jos
1. Pentru a evita abuzurile, e important să identifici din start tipul de verificare. Specialiștii recomandă contribuabililor să fie cât mai atenți la începutul acestor vizite la sediu și să identifice cât mai rapid tipul de control desfășurat, pentru a putea preveni abuzurile prin verificarea respectării etapelor procedurale prevăzute de legislație.
2. Trebuie să fii foarte atent când predai acte inspectorilor. Reprezentanții ANAF au posibilitatea să ridice înscrisuri de la contribuabilul verificat. În aceste condiții, firmelor le este recomandat să țină o evidență detaliată cu privire la documentele predate, pentru a nu risca ulterior ca unele dintre ele să se rătăcească.
3. Poți refuza să prezinți documente interne pentru care nu există o obligație de a le avea. Documentele interne pe care contribuabilul nu este obligat, conform legislației, să le aibă nu trebuie prezentate la control inspectorilor ANAF. Practic, o asemenea solicitare poate fi refuzată, acest lucru fiind legal.
4. Ce poți face pentru a evita riscul sesizărilor penale pentru neplata dărilor cu reținere la sursă. Deoarece firmele riscă, mai nou, pedepse penale în cazul neplății, în maximum 60 de zile de la scadența legală, a impozitelor și contribuțiilor reținute la sursă, specialiștii recomandă, în primul rând, ținerea unei evidențe clare și verificarea stingerii obligațiilor fiscale și, în al doilea rând, delimitarea atribuțiilor interne și documentarea situațiilor dificile. Dacă, totuși, se ajunge la un control fiscal sau la o sesizare penală, colaborarea cu autoritățile este esențială.
5. Să fii atent în caz că inspectorii încearcă să te amendeze pentru fapte prescrise. Mai precis, fiscaliștii atrag atenția că neîndeplinirea obligațiilor declarative și de plată nu se poate amenda, în urma unei inspecții fiscale, dacă au trecut șase luni de la termenul lor. Contribuabilii trebuie să fie atenți mereu la posibilitatea folosirii acestei practici abuzive.
6. Semnalează orice fel de abuz al inspectorilor la cabinetul șefului ANAF. Contribuabilii care consideră că inspectorii ANAF au un comportament abuziv pot semnala acest lucru la un număr special de telefon (0723 568 179) pus la dispoziție recent de noul șef al instituției, Lucian Heiuș.
Context. Recent, Fiscul a anunțat începerea unor controale pentru
combaterea muncii subdeclarate și nedeclarate, pentru
combaterea evaziunii în domeniile cu risc ridicat, dar și pentru
verificarea activității școlilor de șoferi, printre altele. În același timp, inclusiv
firmele care au plătit mai puțin decât au declarat trebuie să știe că ar putea primi, în curând, vizite de la inspectorii ANAF. Principalele tipuri de controale fiscale ce pot fi derulate de ANAF sunt
inspecția fiscală,
controlul antifraudă și
verificarea documentară, cu precizarea că autoritățile fac
o tranziție lentă spre derularea cât mai multor verificări de la distanță.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.