Inspecțiile fiscale, în prim-plan
1. Primești o singură înștiințare legată de discuția finală de dinaintea finalizării raportului de inspecție fiscală. Procedura oficială pe care o urmează inspectorii ANAF la întocmirea raportului de inspecție fiscală cuprinde inclusiv etapa în care se respectă dreptul contribuabilului de a fi ascultat. În acest sens, de la începutul lunii august 2021, autoritățile au decis prin ordin ANAF că trimit contribuabilului o singură înștiințare legată de discuția finală, nu două. Asta înseamnă că înștiințarea unică include nu doar coordonatele audierii inițiale, ci și coordonatele audierii „de rezervă” (dacă reprezentantul firmei nu se prezintă la prima audiere). Reamintim că audierea este un moment-cheie pentru cel verificat, în care își poate prezenta argumentele vizavi de constatările inspectorilor și în care poate influența (în favoarea sa) rezultatul controlului.
2. Refacerea inspecției poate reveni tot echipei inițiale, dacă altă soluție nu e. Această schimbare a fost introdusă prin ordonanță simplă chiar acum câteva zile, la început de septembrie 2021. Pe scurt, ideea este că, dacă actul administrativ-fiscal este desființat și trebuie refăcută inspecția fiscală, în mod normal este desemnată o altă echipă pentru refacere. Totuși, din modificarea recentă reiese că, dacă ANAF n-are de ales (din motive obiective, refacerea nu poate reveni altei echipe), tot echipa inițială va fi cea care va reface inspecția.
3. Procedură specială pentru atunci când se identifică posibile infracțiuni în cadrul inspecției. Pentru că inspecția fiscală nu se mai poate finaliza cu o decizie de impunere atunci când personalul de control al ANAF identifică posibile infracțiuni, în cazurile de acest fel trebuie sesizate organele penale conform unei proceduri incluse într-un ordin apărut în iulie 2021. Deși specialiștii Reff și Asociații spun că procedura este bine-venită, aceasta aduce și unele neclarități.
4. Noi competențe de control în cazul inspecției economico-financiare. Printr-o lege aplicabilă de la finalul lunii iulie 2021, ANAF și Ministerul Finanțelor au primit competențe de control în domeniul farmaceutic (și nu numai). În acest context, specialiștii Deloitte România estimează că vom vedea o intensificare a controalelor fiscale, generată de riscul dublării competențelor de verificare.
5. Reguli noi pentru controalele vamale. În fine, un ordin ANAF oficializat în iulie 2021 vine cu actualizări la legislația de control vamal. Printre altele, este vorba de asimilarea auditului vamal ulterior cu controlul ulterior general, comunicarea motivelor care stau la baza luării unei decizii nefavorabile și exercitarea dreptului de a fi ascultat, dar și prevederea expresă a termenului de trei ani la prescrierea notificării unui debitor.
Modificări cu implicații indirecte asupra controalelor fiscale | Reglementări în plan |
Dincolo de modificările strâns legate de regulile controalelor fiscale, avem și două noutăți indirecte privind verificările ANAF. 1. Fișierul SAF-T va fi accesibil în cadrul inspecțiilor fiscale. În primul rând, este vorba de introducerea fișierului standard de control fiscal, prin ordonanță, în prevederile Codului de procedură fiscală, chestiune valabilă de la 1 ianuarie 2022. Astfel, fișierul SAF-T (considerat declarație informativă) va putea fi verificat în cadrul inspecțiilor fiscale derulate de ANAF, dar acesta va trebui pus la dispoziție inclusiv în căile administrative sau judiciare de atac. 2. Rambursarea TVA cu control ulterior, ca regulă generală, a fost permanentizată. În al doilea rând, aceeași ordonanță prevede că rambursarea TVA-ului cu control ulterior, ca regulă generală, se transformă într-o măsură permanentă, începând din 1 februarie 2022. |
În afară de chestiunile oficiale despre care am scris până acum, mai avem și câteva chestiuni aflate momentan în stadiul de proiect. 1. Principiul interpretării regulilor fiscale neclare în favoarea contribuabililor, operaționalizat? Codul de procedură fiscală prevede acum că chestiunile neclare trebuie interpretate de autorități în favoarea contribuabililor. Problema este că, înainte de a se ajunge la asta, se aplică alte reguli ce fac aproape imposibilă interpretarea în favoarea contribuabililor, conform specialiștilor. Din acest motiv, pentru a corecta neajunsul, la Camera Deputaților, în așteptarea votului decisiv, este un proiect de lege gândit exact în acest sens. 2. Cei care nu predau documentele necesare la controlul antifraudă vor risca pedeapsa cu închisoarea. În acest caz este vorba de o modificare propusă prin ordin ANAF. Actul va introduce un nou tip de document pe care inspectorii antifraudă îl vor putea trimite contribuabililor - somația de a prezenta documente, care, dacă va fi ignorată, va putea aduce o pedeapsă cu închisoarea de la unu la șase ani. |
Tendințe identificate recent în controalele ANAF
În primul rând, aici trebuie indicată direcția anunțată chiar de Mirela Călugăreanu, președintele ANAF - verificarea documentară, care se derulează la distanță, va deveni treptat principalul mod de verificare a firmelor. Dacă pentru anul 2021 ținta este ca aproape o treime din controalele ANAF să se deruleze online, până în 2024 se vrea ca aproape trei sferturi din controale să se deruleze online. În acest context, specialiștii de la Radu și Asociații atrag atenția că verificarea documentară are probleme serioase de reglementare.
Apoi, avem două tendințe noi identificate de specialiști în cadrul inspecțiilor fiscale. Mai întâi, avem posibilele lipsuri din gestiunea companiilor, o tendință identificată de cei de la Dobrinescu Dobrev, dar și sediile fixe ale companiilor nerezidente, tendință identificată de cei de la EY România.
Referitor la prețurile de transfer, specialiștii PwC România atrag atenția că personalul ANAF verifică în detaliu modelul de afaceri al firmelor, pentru a-și da seama dacă ce s-a declarat autorităților reflectă realitatea găsită la controale.
În fine, tot PwC estimează că, după aproape doi ani de la implementarea trasabilității la țigarete, este așteptată o intensificare a controalelor pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniu. Fără o legătură directă între subiecte, recent, Direcția Generală a Vămilor a indicat că își intensifică verificările la comercianții online de tutun.