ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: De sâmbătă, apare dreptul salariatului de a cere mutarea pe un post cu condiții mai bune, dar și o obligație a angajatorului față de această cerere
Lista drepturilor pe care le au salariații în relațiile de muncă se completează, din 22 octombrie, cu un nou drept. Este vorba despre posibilitatea salariatului de a cere angajatorului mutarea pe un alt loc de muncă, dacă există un astfel de post vacant, pentru ca primul să aibă condiții de muncă mai sigure și mai previzibile. În contraparte, obligația angajatorilor nu va fi de a accepta această cerere, ci de a răspunde ei, motivându-și decizia.
Articolul continuă mai jos
Noul drept al angajaților introdus de
Legea 283/2022 în
Codul muncii sună în felul următor:
"dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile dacă și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin 6 luni la același angajator".
Orice tratament nefavorabil sau chiar concedierea salariaților care își vor exercita acest nou drept sunt interzise, după cum reiese din același act normativ.
În contrapartidă, angajatorul va avea obligația de a răspunde motivat, în scris, în 30 de zile de la primirea solicitării salariatului privind mutarea pe alt post. Obligația de a răspunde nu face referire la acceptarea cererii, ci doar
de a emite un răspuns - fie în sensul refuzului, fie în semnul acceptării cererii -
în scris și cu argumente.
Legea 283 mai prevede faptul că, în cazul acestui nou drept, pot fi prevăzute, prin legi speciale, dispoziții specifice derogatorii numai pentru raporturile de muncă sau de serviciu desfășurate de personalul din cadrul serviciilor publice de urgență, personalul din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, personalul diplomatic și consular, magistrați, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, respectiv pentru raporturile de serviciu ale funcționarilor publice.
Noul drept al salariaților ar putea,
într-o interpretare abuzivă, duce la o limitare pentru angajat, este de părere Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relații de muncă. Asta pentru că, dacă angajatorul are un loc de muncă vacant și și-a îndeplinit corect și concret obligația de informare atât a angajaților, cât și prin comunicarea către Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, dacă un salariat îndeplinește condițiile/criteriile privind ocuparea postului scos la concurs poate aplica fără nicio restricție, inclusiv în perioada de probă și chiar dacă are ovechime mai mică de șase luni.
Conform
Directivei europene nr. 1.152/2019, care a fost una dintre directivele care au fost transpuse prin oficializarea Legii 283, măsura are la bază posibilitatea ca lucrătorii cu forme de muncă atipice să poată trece la contracte de muncă cu normă întreagă sau pe durată nedeterminată. Mai este prevăzut faptul că mutarea pe un alt post să fie posibilă doar dacă există un astfel de job disponibil, iar în răspunsul dat angajator va trebui să țină cont și de nevoile sale, dar și de ale lucrătorului.
Directiva mai prevede că statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a limita frecvența acestor cereri, însă Legea 283 nu prevede vreo limitare în cazul acestui nou drept.
Atenție! Legea 283/2022 conține o sumedenie de modificări din domeniul muncii, toate articolele despre ele putând fi urmărite într-o secțiune dedicată.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.