Mai precis, facilitățile fiscale vizează “persoanele fizice rezidente ce desfăşoară activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de internship, în urma căruia obţin venituri cu titlu de salarii sau asimilate salariilor şi care se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani”, după cum scrie în proiect.
O primă facilitate fiscală de care se vor bucura aceste persoane, dacă proiectul legislativ va ajunge să se aplice, este scutirea de la plata impozitului pe venit. De asemenea, tinerii salariați ce merg și la facultate vor fi exceptați și de la plata CASS.
Totodată, ei vor putea beneficia de o cotă de CAS redusă, de numai 10%. Introducerea acestor facilități pentru tinerii salariați ar însemna, de fapt, că vor primi un salariu net mai mare față de cel actual sau față de cei ce nu beneficiază de măsurile propuse acum.
În prezent, potrivit Codului fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe venit, printre altele, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile din activități independente, salarii, pensii și altele, persoanele fizice care lucrează în domeniul construcțiilor, agricultură ori în industria alimentară.
Pe de altă parte, de la plata CASS sunt acum scutiți copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului, soțul, soția și părinții fără venituri proprii ce se află în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate și lăuzele, pensionarii (pentru veniturile din pensii de până la 4.000 de lei/ lună) etc.
În ceea ce privește cota de CAS, regulile de acum stabilesc următoarele valori:
- 25% - datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății CAS;
- 4% - datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
- 8% - datorată în cazul condițiilor speciale de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.
Comentarii articol (0)