A. Salariații au dreptul, conform Codului muncii, la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. În 2011, referirile la zilele libere plătite pentru evenimentele familiale deosebite erau incluse în contractul colectiv de muncă unic la nivel național, însă acestea au fost eliminate o dată cu abrogarea lui, fiind inclus, apoi, în Codul muncii doar faptul că ele pot fi acordate, conform legii, a contractului colectiv și a regulamentului intern.
Câte, când, cum? Codul prevede doar dreptul la aceste zile, dar toate celelalte aspecte sunt variabile și se decid de la angajator la angajator. Faptul că nu sunt prinse nicăieri în regulamentul intern, de pildă, nu înseamnă că nu există dreptul la acordarea lor - dreptul e prevăzut de cod.
Atenție: pe durata lor contractul individual de muncă nu se suspendă, iar acordarea lor nu se înregistrează în Revisal.
Pentru o parte dintre salariați, cei plătiți din fonduri publice, HG nr. 250/1992 prevede atât evenimentele deosebite, cât și numărul de zile concediu plătit de care pot beneficia, respectiv:
- căsătoria salariatului - 5 zile;
- nașterea sau căsătoria unui copil - 3 zile;
- decesul soțului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului - 3 zile.
B. Absențele pentru urgențele familiale sunt prevăzute de Codul muncii, de unde rezultă că dreptul angajaților la aceste zile nu este nici pe departe negociabil și trebuie acordat conform codului.
Câte, când, cum? Codul muncii oferă, din octombrie 2022, posibilitatea salariatului de a absenta de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului. Vorbim de până la zece zile calendaristice într-un an calendaristic și trebuie anunțate angajatorului înainte de lipsa efectivă. Întrucât există obligația de a recupera aceste zile, ele vor fi și plătite, în luna în care s-a înregistrat absența, explică Inspecția Muncii.
În aceste zile de absență nu se suspendă contractul și nu se trece nimic în Revisal - nu sunt nici zile de odihnă și nici de zile de concediu fără plată. Dar absența și recuperarea trebuie reflectate în evidența timpului de lucru.
C. Zile de concediu fără plată. Salariații au dreptul la concedii fără plată fie pentru a-și rezolva situații personale, fie pentru studii ori formare profesională, potrivit Codului muncii.
Câte, când, cum? Legislația nu prevede o limitare a perioadei în care un salariat stă în concediu fără plată, ci lasă această chestiune la latitudinea părților. Pe de altă parte, el nu poate fi impus de către angajator, așa cum se întâmplă adesea în practică. Dacă angajatul cere concediu fără plată și angajatorul acceptă cererea acestuia, în acea perioadă putem vorbi de suspendarea contractului prin acordul părților. Cât de mult poate sta un angajat în concediu fără plată nu este reglementat de lege, ceea ce înseamnă că aici intervine, iarăși, ideea de negociere dintre părți.