ACCES GRATUIT
O persoană care vindea mașini second hand, obligată de ANAF să plătească TVA retroactiv pentru o perioadă de peste patru ani
În urma inspecțiilor fiscale finalizate în ianuarie 2023, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a prezentat cazul unei persoane fizice care, deși vindea constant mașini second hand, nu achitase TVA-ul aferent tranzacțiilor după ce depășise plafonul de scutire. Astfel, persoana respectivă a fost obligată să achite taxa retroactiv pentru perioada iulie 2016 - decembrie 2020.
Articolul continuă mai jos
Din
raportul publicat recent de ANAF, cu privire la inspecțiile fiscale terminate în ianuarie 2023, reiese că persoana fizică a fost verificată pentru perioada fiscală ianuarie 2016 - decembrie 2020. Pentru că, în urma tranzacțiilor,
se depășise plafonul de scutire de TVA (
care pe-atunci încă era de 220.000 de lei), contribuabilul era obligat să devină plătitor al taxei, ceea ce nu s-a întâmplat.
„În perioada 1 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2020, persoana impozabilă verificată a achiziționat autovehicule second hand în scopul revânzării, desfășurând o activitate economică în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate, având în vedere numărul, valoarea și repetabilitatea în timp a acestor vânzări, potrivit prevederilor legale.Organele de inspecție fiscală au constatat că, la sfârșitul lunii mai 2016, contribuabilul verificat a realizat venituri comerciale din vânzarea autovehiculelor rulate în sumă de X lei (sumele din raport sunt anonimizate de ANAF - n. red.), depășind astfel plafonul de scutire de TVA de 220.000 lei, având obligația ca, în termen de zece zile de la sfârșitul lunii mai 2016, să solicite înregistrarea în scopuri de TVA (...). Contribuabilul verificat nu s-a înregistrat în scopuri de TVA - în conformitate cu prevederile legale, acesta ar fi trebuit să devină persoană fizică impozabilă plătitoare de TVA începând cu 1 iulie 2016”, scrie în raportul citat.
În aceste condiții, inspectorii fiscali
au calculat TVA-ul ce trebuia plătit pentru perioada iulie 2016 - decembrie 2020 și au emis o decizie de impunere prin care au obligat persoana fizică la achitarea retroactivă a taxei.
„Organele de inspecție fiscală au calculat TVA pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze, dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de TVA, pentru perioada cuprinsă între 1 iulie 2016 - 31 decembrie 2020, iar pentru veniturile obținute începând cu 1 septembrie 2018, contribuabilul avea obligația să aplice TVA la toate livrările de autoturisme second hand efectuate după această dată și să îndeplinească toate obligațiile ce decurg din calitatea de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA. În concluzie, organele de inspecție fiscală au stabilit că, pentru activitatea desfășurată, persoana fizică X datorează suplimentar suma totală de X lei”, mai scrie în document.
În prezent, plfonul de scutire de TVA este de 300.000 de lei. Cei care-l depășesc sunt obligați, conform Codului fiscal, să devină plătitori de TVA.
Dincolo de acest caz, în raportul ANAF mai figurează și altă situație interesantă. La o persoană fizică autorizată care desfășura activitate doar pe codul CAEN 6202 (activități de consultanță în tehnologia informației, pentru care venitul net se poate determina în baza normei de venit), ANAF a găsit că aceasta realiza și activități aferente codului CAEN 6201 (activități de realizare a soft-ului la comandă - software orientat client, pentru care venitul net se determină în sistem real). Pe scurt, inspectorii au stabilit că persoana trebuia să folosească sistemul real, nu normele de venit, astfel că au recalculat venitul net și au impus o sumă suplimentară de plată ca impozit.
Citește mai mult despre
masina second hand,
masina la mana a doua,
TVA,
plafon scutire tva,
controale ANAF,
controale persoane fizice,
controale PFA,
activitati independente,
venituri independente,
PFA,
spete din practica ANAF
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (5)