Astfel, ministerul a oficializat miercuri Ordinul 1.235/2023, care actualizează, de la 1 aprilie 2023, cuantumurile indemnizațiilor de delegare și detașare pentru bugetari, dar și cuantumul aocației de cazare, după cum urmează:
- cuantumul indemnizației de delegare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
- cuantumul indemnizației de detașare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
- cuantumul alocației de cazare se majorează de la 230 la 265 de lei pe zi.
Atenție, însă, pentru că, din mai 2022, diurnele netaxabile au și o a doua limită - trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii de trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează, conform Codului fiscal, prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna în cauză, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare sau detașare în țară.
Pentru partea ce depășește limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).
Bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază, din aprilie 2023, de o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi și o alocație de cazare de 265 de lei pe zi.
Bugetarii detașați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de detașare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarilor detașați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) li se asigură cazarea gratuită de către autoritatea sau instituția publică la care sunt detașați, în clădiri ori în spații închiriate.
După cum scrie în Codul muncii, delegarea este o exercitare temporară a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu în afara locului de muncă al salariatului. „Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni și se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului”, scrie în document.
În privința detașării, Codul prevede că aceasta e o schimbare temporară a locului de muncă la un alt angajator, pentru executarea unor lucrări în interesul acestuia. „Detașarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an. În mod excepțional, perioada detașării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezența salariatului la angajatorul la care s-a dispus detașarea, cu acordul ambelor părți, din 6 în 6 luni”, prevede Codul muncii.