ACCES PREMIUM
De ce premium?
Achiziție publică
O platformă de comunicare audio-video cu contribuabilii la controalele fiscale și chatbot-ul ANAF, în pregătire la MF
Reprezentanții Ministerului Finanțelor (MF) au demarat recent consultarea de piață pentru o achiziție publică viitoare, care va viza implementarea unei platforme speciale prin care autoritățile să comunice de la distanță cu contribuabilii și a unui chatbot al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Articolul continuă mai jos
Concret, achiziția publică pentru care MF a demarat zilele trecute
consultarea pieței va avea două componente distincte. Prima va viza
chatbot-ul (sistem de agent conversațional), iar a doua va viza
platforma de comunicare audio-video. Ambele urmează a fi integrate atât în site-ul ANAF, cât și în serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV).
„Obiectivul general urmărit este acela de a oferi servicii noi contribuabililor, care să faciliteze interacțiunea acestora cu ANAF și să eficientizeze resursele alocate de ambele părți”, scrie în anunț, cu precizarea că propunerile firmelor interesate se pot transmite până pe 5 iulie 2023, consultarea de piață fiind derulată până pe 19 iulie 2023. Achiziția publică va fi făcută pentru îndeplinirea anumitor obiective asumate de țara noastră prin Planul Național de Redresare și Reziliență și va include instruirea personalului ANAF pentru folosirea chatbot-ului și a platformei de comunicare.
Prin intermediul chatbot-ului, ANAF urmează să ofere
asistență fiscală automatizată pentru subiectele mai ușor de gestionat, astfel încât operatorii umani ai Fiscului să se poată concentra pe spețele mai complexe prezentate de contribuabili.
„Din punctul de vedere al administrației fiscale, un chatbot este un software conceput pentru a înțelege întrebările contribuabililor și care oferă răspunsuri automate la acestea, procesând și simulând conversația umană, cu scopul de a ajuta contribuabilii să obțină informații în vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale sau să beneficieze de unele drepturi în materie fiscală. Tehnologia chatbot poate oferi un avantaj substanțial administrației fiscale, reducând încărcarea altor canale de asistență a contribuabililor și sporind încrederea acestora în utilizarea serviciilor electronice, cu scopul de a crește conformarea fiscală”, explică reprezentanții MF în caietul de sarcini pus la dispoziție.
Chatbot-ul, care va avea la bază atât inteligența artificială, cât și învățarea automată, urmează a fi livrat în șase luni de la intrarea în vigoare a contractului de achiziție publică. Implementarea unui chatbot la ANAF este unul dintre dezideratele anunțate încă din 2021,
termenul de realizare fiind estimat pentru a doua parte a anului 2024.
În același timp, platforma specială de comunicare audio-video va ajuta ANAF să treacă mai ușor la
digitalizarea relațiilor cu contribuabilii. De la simpla creare a conturilor în SPV la discuții în cadrul controalelor fiscale, audieri și nu numai.
„Interacțiunea video se utilizează în prezent în vederea înregistrării de către persoanele fizice în cadrul serviciului SPV, disponibil pe portalul ANAF. ANAF vizează extinderea comunicării prin mijloace video și în alte zone de interacțiune cu contribuabilii, cum ar fi discuții, audieri, întâlniri ale contribuabililor cu structurile de control. ANAF urmărește migrarea pas cu pas a celei mai mari părți a contactelor cu contribuabilii către servicii electronice, urmând a se oferi un spectru complet de astfel de servicii, aceasta fiind o tendință la nivel global în ceea ce privește canalele de livrare a serviciilor. Utilizarea mediului electronic reprezintă o oportunitate pentru agenție și pentru contribuabili de a aloca și gestiona în mod eficient resursele materiale, financiare și de timp”, scrie în caietul de sarcini.
Platforma de comunicare audio-video va trebui livrată tot în șase luni de la intrarea în vigoare a contractului de achiziție publică.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.