Autoritățile au prelungit încă o dată perioada în care se aplică limitarea adaosurilor comerciale pentru multe produse agricole și alimentare (dată prin OUG 67/2023) - de data aceasta, până la 30 iunie 2025. Cea mai recentă prelungire vine prin OUG 152/2024, care a apărut vineri în Monitorul Oficial.
Prin OUG 5/2024, actul cu antepenultima prelungire (care urma să expire la 31 martie 2024), s-a stabilit și modificarea listei alimentelor pentru care se aplică limitarea adaosurilor comerciale, în sensul scurtării ei la doar 17 produse (înainte erau 21). Astfel, din listă au fost eliminate orezul, cozonacul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată. În schimb, au fost introduse în listă untul (până la 250 grame) și magiunul (până la 350 grame).
Practic, lista conține acum următoarele produse:
- pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități;
- lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
- făină albă de grâu „000“ până la 1 kg;
- mălai până la 1 kg;
- ouă de găină calibrul M;
- ulei de floarea-soarelui până la 2 l;
- carne proaspătă pui;
- carne proaspătă porc;
- legume proaspete vrac;
- fructe proaspete vrac;
- cartofi proaspeți albi vrac;
- zahăr alb tos până la 1 kg;
- smântână - 12% grăsime;
- unt până la 250 grame;
- magiun până la 350 grame.
Măsura plafonării, introdusă la final de iulie 2023
OUG 67/2023 a intrat în vigoare pe 30 iulie 2023 și prevede o măsură temporară de limitare a adaosurilor comerciale ce li se aplică tuturor persoanelor juridice înregistrate în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanțul de producţie, import, comerț intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul.
Limitarea adaosului comercial se aplică astfel:
- cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
- cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
- cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art. 3 pct. 6 din Legea 81/2022.
Nu se pot face distincții între produsele de marcă proprie ale comerciantului și celelalte, astfel că procedura de formare a prețului la raft trebuie să fie unitară. În ordonanță mai scrie și că e nevoie, pentru comercializarea acestor produse, de prezentarea dovezilor cu privire la valoarea adaosului comercial aplicat - adică declarații pe propria răspundere asumate de reprezentanții/împuterniciții producătorilor și comercianților.
În cazul vânzărilor succesive între distribuitori e nevoie de fiecare dată, adică la fiecare comercializare, de prezentarea dovezilor valorii adaosului comercial cumulat.
Măsura de limitare temporară a adaosurilor comerciale a vizat, la momentul intrării în vigoare, și contractele comerciale în derulare, care trebuiau modificate corespunzător.
Fiscul și Consiliul Concurenței se asigură că aceste prevederi nu sunt încălcate, sancțiunile pe care le riscă firmele fiind mai mari de data asta decât în mod normal - între 100.000 și 2.000.000 lei.
Comentarii articol (2)