Directiva (UE) 2023/970, care va trebui transpusă în următorii ani și de România, își propune consolidarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei, iar asta înseamnă că unul dintre pilonii centrali este recurgerea la cât mai multă transparență în privința salariilor.
„Pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, prevede directiva, care, în acest sens, obligă la o mică ajustare a modului în care sunt postate anunțurile de recrutare. De pildă, să pună în anunțul de angajare nivelul inițial de la care pleacă salariul și alte componente ale remunerației lunare - fie în sumă fixă, fie prin folosirea unui interval, care, de fapt, este un interval de negociere.
„Angajatorilor nu ar trebui să li se permită să se intereseze sau să încerce în mod proactiv să obțină informații despre remunerația actuală sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de muncă”, mai scrie în directivă. Prevederea este scrisă imperativ în art. 5 din directivă, redat mai jos:
Interdicția vizează însă doar discuția angajatorului cu candidatul. Din contră, rămâne posibilă pentru orice angajator aflarea istoricului salarial în orice alt mod.
În Statele Unite, de pildă, o atare regulă (interdicția de a cere informații salariale) funcționează în unele state încă din 2019 (lista actualizată a interdicțiilor locale sau statale e furnizată de cei de la HR Dive). Motivul, același ca în cazul directivei noastre europene - acela de a combate inegalitățile salariale și discriminarea de gen.
În unele cazuri, angajatorii cer informații despre istoricul salarial al candidaților ca parte a procesului de recrutare, folosind asta ca modalitate de a evalua nivelul de experiență și competențele candidatului pe care-l urmăresc, de a stabili dacă oferta salarială propusă se încadrează în așteptările lor și de a face o comparație cu ceilalți angajați în aceeași poziție. Unele companii, spun specialiștii de resurse umane, pot considera că informațiile despre istoricul salarial pot furniza indicii despre performanța și potențialul unui candidat.
În UE, femeile sunt plătite în medie cu 13% mai puțin pe oră decât bărbații, arată datele Eurostat, diferența de remunerare între femei și bărbați fiind în scădere pe perioada 2011-2020, de la 16,2%. România se află spre coada clasamentului, doar că de data asta vorbim de un lucru bun - 2,4% ar fi diferența de remunerare între femei și bărbați, conform datelor Eurostat, pe ultimul loc fiind Luxemburg-ul, cu 0,7%.