Conform schimbărilor prevăzute la punctul 19 al articolului I din lege, procesul-verbal de constatare a unei contravenţii şi de aplicare a unei sancţiuni va putea fi încheiat de reprezentanții ANCOM și ca înscris în formă electronică. În astfel de cazuri, ca excepție de la prevederile OG 2/2001, procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat în format electronic va fi semnat de agentul constatator cu semnătură electronică calificată.
OG 2/2001 stabilește, ca regulă generală, că procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator și de contravenient.
De principiu, amenzile electronice vor fi transmise celor sancționați prin serviciul gratuit „My ANCOM”. Dacă acest lucru nu e posibil, procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat electronic se consideră comunicat la data comunicării copiei tipărite a acestuia.
Copia tipărită nu trebuie să poarte semnătura olografă (de mână) a agentului constatator şi se comunică prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului.
De asemenea, așa cum scrie în noua lege, „În vederea executării amenzii contravenţionale, procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat ca înscris în formă electronică se transmite autorităţii publice competente prin mijloace electronice”. În cazul în care amenda nu poate fi transmisă autorităților prin mijloace electronice, se transmite copia tipărită a acesteia, fără să fie nevoie de semnătura de mână a agentului constatator.
Totodată, procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat ca înscris în formă electronică va putea fi accesat tot prin mijloace electronice. ANCOM va asigura accesul autorităţii publice competente la exemplarul original al procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii încheiat ca înscris în formă electronică.
În fine, o ultimă prevedere legată de amenzile electronice stabilește că regulile se vor aplica, printre alte acte, și în cazul:
- OUG 13/2013 privind serviciile poştale;
- Legii 504/2002 a audiovizualului;
- Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice;
- OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii.
Comentarii articol (0)