Una dintre condițiile pentru acordarea beneficiului celor patru zile de telemuncă este, conform Legii nr. 241/2023, în vigoare din 24 iulie, aceea ca părinții salariați să nu beneficieze de telemuncă în aceeași perioadă.
În acest sens, legea îi obligă pe angajații care solicită telemunca în condițiile art. 1182 din Codul muncii, introdus prin Legea 241, să aducă o declarație pe propria răspundere de la celălalt soț salariat cum că nu lucrează și el de acasă în aceleași zile.
„În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentaţi legali sunt salariaţi, cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. În cazul în care părintele sau reprezentantul legal se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, declaraţia pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară (văduv, divorțat, necăsătorit etc. - n.red.)”, scrie, mai exact, în noua lege, care completează Codul muncii.
Este irelevant, de pildă, că celălalt soț este liber profesionist și lucrează de acasă - legea se referă la ambii părinți salariați. Totodată, dacă părinții sunt divorțați, ar fi fost absurd să i se pretindă angajatului care cere aceste zile de telemuncă să aducă o declarație pe propria răspundere de la persoana cu care nici nu mai locuiește în același loc.
Dacă unul dintre soți are un contract exclusiv în telemuncă, celălalt soț nu ar putea solicita și el munca de acasă, puncta recent, de exemplu, pe marginea noii legi, Corneliu Bențe, expert în legislația muncii. „Dacă am în companie doi soți, pot beneficia împreună de cele patru zile de muncă de acasă, dar în perioade diferite. Și dacă sunt la angajatori diferiți, același lucru. Beneficiază ambii părinți, dar nu concomitent”.
Desigur, asta înseamnă că declarația respectivă trebuie să reflecte și perioada la care se referă angajatul solicitant, chestiunea fiind cu atât mai relevantă în situațiile în care zilele nu sunt fixate în actul de telemuncă ori de muncă la domiciliu, ci sunt luate conform înțelegerii părților, de la lună la lună.
Beneficiul poate la fel de bine să fie acordat și fără declarații pe propria răspundere
Așa cum spuneam cu altă ocazie, acolo unde angajatorii au manifestat deschidere față de telemuncă, fie și câteva zile pe lună, noua lege nu vine să schimbe nimic. În continuare, angajatorii își pot croi politica internă de muncă de acasă, fie total, fie în regim hibrid, așa cum reflectă mai bine activitatea companiei și nevoile angajaților.
Practic, în companiile unde telemunca pentru angajații cu copii mici a fost permisă și până acum nu e nevoie ca angajatorii să înceapă să ceară declarații pe propria răspundere de la soții angajaților cum că aceștia nu stau și ei acasă în același timp. E evident că nu asta a fost intenția legiuitorului, să împiedice angajații părinți să lucreze ambii în telemuncă, în același timp, dacă au această posibilitate. Atâta timp cât direcția la nivel european, înfățișată inclusiv la nivel de directive europene, este aceea pentru flexibilitate în piața muncii, impunerea unei atare condiții privind concomitența merge fix în direcția opusă.
Din contră, practica ne va arăta, cel mai probabil, că solicitarea dreptului în temeiul noii legi și a acestei declarații se va face doar la angajatorii care nu sunt deschiși pentru oferirea acestui beneficiu nici angajaților cu copii, nici celorlalți.