Codul muncii prevede că salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani pot beneficia, la cerere, de patru zile pe lună în care să muncească la domiciliu sau să presteze telemuncă, cu excepția situațiilor în care natura muncii nu permite acest lucru.
Notă: Pentru cei care cred că munca la domiciliu e același lucru cu telemunca, reamintim că sunt două forme de prestare a activității distincte și nu se poate opta pentru una sau alta, ci este aplicabilă reglementarea uneia sau celeilalte în funcție de specificul muncii - detalii, aici.
1. Angajatorii sunt obligați să acorde acest beneficiu?
Nu. Simplul fapt că angajatul face o cerere pentru încuviințarea telemuncii patru zile pe lună, chiar dacă tipul activității sale ar permite munca de acasă, nu este suficient, oricum. Am explicat aici de ce beneficiul nu este garantat.
2. Trebuie încheiate acte adiționale?
Da, atât în cazul telemuncii, cât și în cazul muncii la domiciliu, așa cum explicam la momentul modificării Codului muncii în sensul includerii acestui beneficiu. În fiecare caz în parte, angajatorii trebuie să aibă grijă la înscrierea clauzelor obligatorii - prevăzute de Codul muncii sau de Legea telemuncii, după caz.
3. Ce documente trebuie să aducă angajatul?
Codul îi obligă pe angajații care solicită telemunca în condițiile art. 1182 să aducă o declarație pe propria răspundere de la celălalt soț salariat cum că nu lucrează de acasă în aceleași zile. Este irelevant, de pildă, că celălalt soț este liber profesionist și lucrează de acasă - legea se referă la ambii părinți salariați. Totodată, dacă părinții sunt divorțați, ar fi fost absurd să i se pretindă angajatului care cere aceste zile de telemuncă să aducă o declarație pe propria răspundere de la persoana cu care nici nu mai locuiește în același loc.
Despre mai multe astfel de situații punctuale am discutat aici.
4. Pot acorda mai multe zile decât prevede legea?
Da. Beneficiul acestor zile de telemuncă a fost introdus în Codul muncii în 2023, doar că părinții nu aveau neapărat nevoie de această completare legislativă pentru a putea cere câteva zile de telemuncă în fiecare lună, așa cum explicam la vremea respectivă. Codul muncii îl obliga și înainte de 2023 pe angajator să răspundă motivat, în scris, cererilor pentru telemuncă - cu alte cuvinte, angajații aveau deja dreptul de a cere flexibilitate în muncă, adică inclusiv să lucreze de acasă, sau măcar dreptul de a primi un refuz motivat.
Părțile pot negocia un atare beneficiu pentru angajații părinți (chiar de mai multe zile pe lună) și fără această lege, precum și fără a cere declarații pe propria răspundere de la angajați.
Notă: Înregistrată în primăvară, o propunere legislativă pentru modificarea Codului muncii vizează introducerea unor prevederi suplimentare pentru părinții care au în întreținere copii cu handicap - mai precis, posibilitatea acestora de a lucra de acasă până la opt zile pe lună, putând fi vorba de copii în vârstă de până la 18 ani, nu doar până la 11 ani. Guvernul a arătat că susține această propunere, dar ea mai are un lung parcurs până să devină lege.
Câteva aspecte de avut în vedere:
- atenție la interpretările date noului beneficiu: declarațiile pe propria răspundere trebuie cerute doar în contextul art. 1181 din Codul muncii, adică doar în procesul de solicitare a celor patru zile de telemuncă, iar nu și în alte cazuri; nu ar trebui „împrumutate” prevederi legale și aplicate în alte contexte;
- angajatorul nu mai are obligația, în acest context, să asigure mijloacele pentru munca de acasă - aici, „angajatul e pe cont propriu”;
- HG nr. 905/2017 prevede modificările aduse tipului de contract se transmit cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
De precizat că, deși legea permite părinților să stea alături de copiii mici în primele 10 zile la creșă sau grădiniță, nu există nicio obligație pentru angajatori să acorde liber în acest context.
În fine, merită amintit că telemunca nu e singura formă de sprijin pe care angajatorii o pot acorda angajaților-părinți. Companiile pot adopta diverse strategii ca să sprijine angajații-părinți în echilibrarea responsabilităților profesionale cu cele familiale și care, în final, să contribuie la creșterea satisfacției și loialității angajaților, reducând totodată absenteismul și îmbunătățind productivitatea angajaților respectivi. Fie că vorbim de orare flexibile de lucru, de suportarea totală sau parțială a unor costuri cu creșa, bonele sau alte treburi casnice ori a abonamentelor medicale ce includ servicii și pentru copiii lor, companiile au diverse opțiuni pentru a contribui la un echilibru între muncă și responsabilitățile familiale ale angajaților acestora. Am discutat despre fiecare dintre acestea, aici.
Comentarii articol (0)