ACCES GRATUIT
UPDATE: Părinții copiilor mici pot alege să lucreze de acasă patru zile pe lună, dacă activitatea lor permite asta. Măsura, aplicabilă deja
În cazul în care tipul activității desfășurate le permite asta, părinții care au copii cu vârsta de până la 11 ani pot cere să lucreze de acasă patru zile pe lună, conform unei legi noi care a modificat Codul muncii.
Articolul continuă mai jos
Codul muncii a fost modificat, potrivit
Legii 241/2023, astfel încât să se dea posibilitatea salariaților cu copii mici să fie mai mult timp alături de ei. Documentul a fost oficializat vineri și este în vigoare din
24 iulie 2023.
Mai exact, salariații care au în întreținere
copii în vârstă de până la 11 ani pot beneficia, la cerere, de
patru zile pe lună în care să muncească de la domiciliu sau să presteze telemuncă, cu excepția situațiilor în care natura muncii nu permite acest lucru.
Dacă ambii părinți sunt salariați, cererea pentru munca de acasă trebuie însoțită de o
declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a cerut, pentru aceeași perioadă, să lucreze de la distanță.
„La cerere, salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă (...), cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții. În situația în care ambii părinți sau reprezentați legali sunt salariați, cererea (...) va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”, prevede noua lege.
În cazul în care este vorba despre o persoană singură (necăsătorită, văduvă, divorțată etc.), declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte nu este necesară.
Prin derogare de la prevederile Legii telemuncii, pentru a putea lucra de acasă, părinții copiilor mici trebuie să se asigure că au toate mijloacele necesare pentru desfășurarea activității și îndeplinirea atribuțiilor trecute în fișa postului.
Actul normativ vizează echilibrul între viaţa profesională și cea privată, ce reprezintă, potrivit inițiatorilor măsurii,
„o provocare considerabilă pentru mulţi părinţi care au responsabilităţi de îngrijire, în special din cauza prevalenţei în creștere a programului de lucru prelungit şi a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)