Implementarea fișierului SAF-T este doar începutul unui drum lung pentru companii, sunt de părere specialiștii. Practic, o dată cu începerea raportărilor obligatorii încep și provocările pe termen lung pentru societăți. De ce? Pentru că felul în care sunt întocmite declarațiile 406 se va reflecta în mod direct în relația cu inspectorii Fiscului - orice greșeli, lipsuri sau nepotriviri vor putea declanșa analize și controale ale autorităților. Totodată, trebuie acordată o atenție mare inclusiv schimbărilor interne, la nivelul afacerii, și schimbărilor legislative.
Cu alte cuvinte, o companie ar trebui să considere că
a implementat cu succes raportarea fișierului SAF-T atunci când declarațiile 406 transmise Fiscului sunt fără greșeli, lipsuri sau nepotriviri. În acest sens, verificarea și testarea declarațiilor fiscale, înainte de a le trimite autorităților, capătă o importanță primordială pe termen lung.
„În ceea ce privește raportarea SAF-T, având în vedere complexitatea, dar și obiectivele asociate acestei raportări, putem vorbi despre o implementare cu succes atunci când, alături de validarea fără erori a declarațiilor 406 prin DUK și depunerea declarațiilor, s-a realizat și o testare calitativă a informațiilor incluse în diverse secțiuni ale SAF-T și chiar au fost efectuate reconcilieri și verificări prin raportare la alte declarații fiscale sau situații financiare.Amintim că introducerea acestei noi raportări a avut în vedere tranziția către controale fiscale digitale, efectuate de la distantă de către inspectorii fiscali, reducerea timpilor de analiză și, implicit, durata inspecțiilor fiscale, renunțarea la alte declarații fiscale (de exemplu, decontul de TVA, declarația 394), dar și detectarea preventivă a unor potențiale decalaje în colectarea de taxe și impozite. Așadar, suntem în acest moment la un an și jumătate de la primul termen de depunere SAF-T și cu siguranță modul în care ne raportăm la declarația SAF-T ar trebui să pornească de la premisa că informațiile transmise prin declarația 406 vor fi, de asemenea, incluse de inspectorii fiscali în analizele efectuate sau în controalele fiscale ce vor acoperi și perioadele acoperite de declarațiile SAF-T”, a explicat, pentru avocatnet.ro,
Georgiana Pustin, Manager, Impozite indirecte, EY România.
Dacă se asigură că implementarea raportării este corectă încă de la bun început, firmele pot să evite ulterior tot felul de neplăceri în relația cu autoritățile fiscale. În caz contrar, problemele din declarațiile 406 pot influența gradul de risc al unei companii și pot duce la controale nedorite. De exemplu,
fiecare companie poate desemna cel puțin o persoană care să se ocupe de verificări și testări (iată aici și
principalele testări și verificări recomandate de specialiști și autorități).
„Astfel, ne așteptăm ca modul în care companiile au înțeles cerințele de raportare SAF-T și au transpus aceste cerințe pe parcursul implementării să aibă o influență directă asupra modului în care companiile vor trebui sa adreseze eventuale solicitări, clarificări sau corecții care se vor impune ca urmare a întrebărilor care vor veni din partea autorităților fiscale. În acest sens, potențiale neconcordanțe între secțiunile din SAF-T sau discrepanțe față de alte declarații și raportări financiar-fiscale vor duce, cel mai probabil, la costuri suplimentare și resurse umane care să adreseze aceste solicitări, poate chiar modificări sau reconfigurări ale soluțiilor deja implementate.Trebuie avut în vedere și impactul unor necorelații sau erori recurente sau continue în stabilirea riscului fiscal la nivelul fiecărei companii. De aceea, companiile trebuie să conștientizeze necesitatea de a verifica extensiv datele raportate în declarația 406, respectiv să asigure atât reconcilieri între diverse secțiuni ale SAF-T, cât și reconcilieri între SAF-T și declarațiile fiscale depuse sau situațiile financiare”, a precizat specialista.
În același timp, contribuabilii trebuie să fie conștienți că
raportările SAF-T pot fi influențate și indirect. Motiv pentru care, pe termen lung, trebuie monitorizate atât schimbările la nivelul afacerii, cât și schimbările fiscal-contabile la nivel de legislație.
„Nu în ultimul rând, companiile trebuie să monitorizeze și elementele de schimbare sau noutate, respectiv tranzacții noi care nu au fost avute în vedere la momentul implementării SAF-T, schimbări ale modului de recunoaștere în contabilitate, noi coduri de taxă folosite. Așadar, pentru a se asigura o raportare corectă și completă, trebuie monitorizat în permanență și proactiv impactul oricăror schimbări care vin atât din zona de business, dar și din zona schimbărilor fiscale sau contabile, întrucât acestea vor trebui, cel mai probabil, integrate și în raportarea SAF-T”, a mai spus Georgiana Pustin.
Conform calendarului de implementare stabilit de Fisc prin Ordinul 1.783/2021, marii contribuabili sunt obligați să depună D406 din 2022 (aceștia au fost împărțiți în două „valuri”, obligația intervenind de la 1 ianuarie și de la 1 iulie). Contribuabilii mijlocii au obligația din 1 ianuarie 2023, iar contribuabilii mici urmează la rând la 1 ianuarie 2025. În toate cazurile, se aplică o perioadă de grație care acoperă raportările lunare și trimestriale din primele șase luni de la data de la care intervine obligația de raportare. Astfel, în prezent, perioada de grație a expirat pentru contribuabilii mari și mijlocii.
Fișierul SAF-T se transmite, de principiu, lunar sau trimestrial. Perioada de raportare este stabilită în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA - cei care au perioada la TVA luna transmit D406 lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul, semestrul sau anul, inclusiv neplătitorii de TVA, transmit D406 trimestrial. Declarația se transmite până în ultima zi a lunii de după perioada vizată. Pentru secțiunea de active, fișierul SAF-T se depune până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului. Iar pentru secțiunea de stocuri, fișierul SAF-T se depune numai la cererea Fiscului (în minimum 30 de zile calendaristice).