De asemenea, conform dispozițiilor art. 292 alin. (3) din Codul fiscal, livrarea unei construcții vechi se poate taxa prin opțiune, caz în care opțiunea se notifică organelor fiscale competente și se va exercita de la data înscrisă în notificare. O copie de pe notificare se transmite clientului. Depunerea cu întârziere a notificării nu anulează dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare și nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar în condițiile art. 297 - 301 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia naștere și poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, și nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisă de vânzător. În situația în care opțiunea se exercită numai pentru o parte din bunul imobil, această parte din bunul imobil care se intenționează a fi utilizată pentru operațiuni taxabile se comunică în notificarea transmisă organului fiscal.
Un alt aspect fiscal important referitor la cota de TVA aplicabilă vânzării unor imobile vechi constă în faptul că trebuie analizate și prevederile art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal. Astfel, conform prevederilor legale menționate anterior din Codul fiscal, se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, iar terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței.
Potrivit dispozițiilor Codului fiscal, prin „locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțelege”, printre altele, și „livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996 (...). Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 (...). Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%”.
Potrivit prevederilor pct. 38 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal (HG 1 /2016), în aplicarea art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal:
- prin locuință se înțelege construcția alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care, la data livrării, satisface cerințele de locuit ale unei persoane ori familii;
- anexele gospodărești nu se iau în calculul suprafeței utile a locuinței de 120 mp;
- valoarea-limită de 600.000 lei cuprinde valoarea locuinței, inclusiv valoarea cotelor indivize din părțile comune ale imobilului și a anexelor gospodărești și, după caz, a terenului pe care este construită locuința, dar exclude unele drepturi de servitute legate de locuința respectivă.
Comentarii articol (2)