ACCES PREMIUM
De ce premium?
Deconturile de TVA ar putea fi precompletate de ANAF în viitor, după trecerea la obligația generală de folosire a facturării electronice
După ce sistemul e-Factura va deveni obligatoriu pentru toate tranzacțiile în relația B2B, autoritățile fiscale spun că vor să treacă la modificări legate de declarațiile de TVA. Un exemplu în acest sens este cel al decontului de TVA (formularul 300), care va putea fi precompletat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), astfel încât firmele doar să-l verifice și corecteze înainte de depunere.
Articolul continuă mai jos
„Dacă tot vorbim de planuri, deja ne gândim, spre exemplu, să folosim declarațiile precompletate, dacă vorbim de decontul de TVA. Astfel încât, la sfârșitul perioadei fiscale pentru care se depune decontul de TVA, în baza datelor pe care le avem disponibile (din declarațiile 394, din casele de marcat, din e-Factura), să putem genera o precompletare a decontului de TVA. Evident, contribuabilul va avea posibilitatea să-și corecteze decontul”, a declarat marți, la un webinar organizat de EY România,
Iulian Ardeleanu, Director general în cadrul Ministerului Finanțelor.
Acest exemplu de schimbare la care ar trebui să se aștepte companiile în viitor a fost prezentat
în contextul unei discuții mai ample despre planurile MF și ANAF legate de trecerea la folosirea generalizată a e-Factura între firmele stabilite în România. Momentan, planul este ca trecerea să fie făcută, măcar parțial, începând cu 1 ianuarie 2024.
ANAF
a început să experimenteze cu declarațiile fiscale precompletate în 2021, atunci când a făcut acest lucru cu declarația unică pentru persoanele fizice (formularul 212).
Totodată, specialistul din cadrul MF a dat de înțeles că
vor urma și modificări la declarația 394, după ce toate firmele vor folosi e-Factura în mod curent. Declarația 394 este una informativă, în care se trec livrările sau prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA.
„Inclusiv în cererea României de solicitare a derogării pentru utilizarea sistemului e-Factura este înaintată posibilitatea ca o parte dintre declarații -- și mă refer în principal la declarația 394 -- să fie ajustate în mod corespunzător de la momentul la care datele vor fi raportate în sistemul e-Factura”, a precizat Iulian Ardeleanu.
De altfel, procesul de digitalizare a relației dintre ANAF și contribuabili urmează să ducă, pe termen lung,
la o regândire radicală a obligațiilor declarative, astfel că anumite formulare folosite în prezent ar putea fi eliminate cu totul.
Citește mai mult despre
declaratii fiscale precompletate,
decont de tva,
decont tva,
decontare tva,
declaratie 300,
declaratia 300,
formularul 300,
declaratia 394,
declaratie 394,
formular 394,
formularul 394,
digitalizare,
digitalizare ANAF,
declaratii fiscale,
TVA,
relatia cu ANAF si MF,
e-Factura
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)