Printre angajați apare frecvent temerea că și dacă sesizează diversele nereguli inspectorilor de muncă angajatorul tot nu va respecta legea în ceea ce-i privește - sau, mai mult, că inspectorii veniți în control nu vor constata nimic ori că vor suferi repercusiuni după control. Unii se feresc să dea declarații sau sunt instruiți să nu prezinte faptele așa cum sunt.
Cu ocazia unui control desfășurat în mod suspicios, un angajat decide să facă o înregistrare - cu ea, speră lucrătorul, va dovedi că nici controlul nu respectă legea. Ce e îndreptățit să facă aici?
Discutăm, în principal, despre:
- dreptul inspectorilor veniți în control de a obține informații direct de la angajați;
- îndatorirea angajaților de a răspunde solicitărilor conform realității - asumarea răspunderii celor declarate;
- suspiciunea cu privire la obiectivitatea celor care fac verificări - cum pot aborda angajații chestiunea;
- probele angajaților - sunt permise înregistrările?
Merită să citești:
- Ce obligații ai, ca angajator, în cazul unui control al ITM
- Inspectorii pot cere actele de muncă și înainte să vină la verificări
- Controale ITM: Ce documente trebuie să prezinți inspectorilor
Oricât am discuta despre litera legii, practica ne oferă tot timpul exemple de situații la limita sa. În scopul de a înțelege cât mai bine cum se aplică legea în situații concrete, ne-am propus să plecăm de la poveștile oamenilor. Dacă vrei să ne povestești despre ce se petrece la locul de muncă ori cu angajații tăi, ne poți scrie la adresa realitati_hr@avocatnet.ro și împreună cu specialiști vom încerca să oferim o perspectivă juridică asupra situației respective. |
Comentarii articol (1)