De creșterea salariului minim brut pe țară începând cu 1 iulie 2024 nu vor beneficia numai angajații, ci și zilierii. Aceasta, pentru că legea care reglementează activitatea lor a stabilit o legătură directă între remunerația celor care lucrează cu ziua și salariul minim pe țară, astfel încât plata minimă orară ce poate fi acordată zilierilor reprezintă echivalentul salarizării orare minime a angajaților ce primesc salariul minim pe țară.
Astfel, potrivit HG 598/2024, ”începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”. Anterior, tariful orar era de 19,960 lei/oră. Mai multe detalii referitoare la salariul minim puteți afla în detaliu de aici.
Legea 52/2011, care reglementează munca zilierilor, stabilește cine și în ce condiții poate beneficia de munca acestora. Conform act normativ menționat, ”o persoană poate desfășura activități ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani”.
De asemenea, durata activității ocazionale este de minimum o zi, corespunzătoare cu 8 ore de muncă. Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore, dar zilierul minor va putea lucra 6 ore pe zi, însă nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Aceeași lege precizează că ”dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă”.
Pentru remunerația acestei categorii de lucrători, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.
Beneficiarii acestui tip de activitate trebuie să știe ca sunt obligați să înregistreze, la începutul zilei de muncă, datele de identificare în Registrul electronic de evidență a zilierilor. Nerespectarea obligațiilor referitoare la remunerația minimă pentru fiecare categorie de zilier poate atrage o amendă în valoare de 10.000 lei. Amănunte cu privire la regulile pe care beneficiarii muncii zilierilor trebuie să le respecte puteți afla în detaliu aici.
Comentarii articol (1)